euro 2020

Așteptarea a luat sfârșit! După 5 ani de la ultimul Turneu Final European, dacă facem abstracție de Campionatul Mondial din 2018, vom afla cine este echipa câștigătoare de la EURO 2020.

Dar până atunci, hai să vedem cine ia titlul pentru cel mai bine îmbrăcat Selecționer. Îți dau un indiciu ce implică finalistele și nu, nu are nicio legătură. Este pură coincidență, sau poate nu. 🙂

Ca să ne înțelegem, la acest turneu final au participat 24 de țări, 6 grupe a câte 4 echipe. Dacă privim situația din alt unghi, topul de astăzi este compus din cei mai buni 7. Pe deoparte, s-au diferențiat de restul și pot fi numiți deja câștigători. Pe de altă parte, acest top nuanțează de ce fiecare a obținut poziția ocupată. De asemenea, locurile luate nu au tangențe cu performanțele din fotbal.

Hai să-i dăm bătaie:

 

#7 Vladimir Petković – Elveția

Precum am menționat mai sus, domnul Petković nu este cel mai prost îmbrăcat antrenor de la acest turneu final. Veți înțelege și de ce, dar au fost câteva aspecte din cauza cărora a ocupat acest loc.

Dumnealui știe ce înseamnă ținuta formală, având în vedere că a fost surprins purtând maletă pe sub jachetă sport sau costum din 3 piese. Doar că la acest turneu final a ales o cravată tricotată prea scurtă și niște pantofi sport ce l-au clasat pe această poziție.

euro 2020 petkovic

Cravata în nuanța drapelului Elveției, nimic greșit, doar că este prea scurtă. În diversele meciuri în care a purtat-o lungimea acesteia era inestetică, observând o distanță considerabilă între capătul drept specific cravatei tricotate și orizontala curelei.

Pantofii sport nu au fost cea mai bună alegere din punctul de vedere al ținutei. Cu atât mai mult cu cât lungimea pantalonilor este aparent lungă datorită încălțămintei înalte. Nu e de blamat, domnul Petković are o vârstă și intră în zona în care confortul primează. Nu mai are nimic de demonstrat. Este de apreciat că a ales o cromatică bazată pe maro închis, nimic ostentativ.

În egală măsură, mulți au fost impresionați mai ales la meciul cu Franța de pe Arena Națională din București, când a fost fotografiat purtând acest ceas, desigur elvețian.

euro 2020 buchererCARL F. BUCHERER Manero Tourbillon Double Peripheral

Dacă ar fi să judec doar prin prisma ceasului, topul se inversează. 🙂

 

#6 Jaroslav Šilhavy – Cehia

În unele meciuri a fost surprins cu o cămașă închisă la culoare. Nu este neaparat greșit. Consider că alegerea unui costum bleumarin este pus în valoare de o cămașă albă. Ce de altfel s-a și întâmplat în celelalte prezențe ale sale. De asemenea, este inestetic tricoul intim alb la vedere pe sub cămașa închisă. S-a încercat si cu tricou intim negru, dar lipsa anchiorului îl face sesizabil. 🙂 De apreciat totuși purtarea acestuia.

euro 2020 silhavy

Ceva mai bine în varianta cu acea cămașă albă, ușor deranjant estetic deschiderea primului nasture în prezența nodului cravatei. Și în acest caz, culoarea cravatei imită una din cele 3 culori de pe drapelul Cehiei, roșu burgund. La nivel subtil, se văd detalii ce implică și celelalte culori ale drapelului: alb și bleumarin. Frumos!

Intru imediat în problema proporțiilor. Are umerii sacoului prea lați, iar pantalonii prea lungi. Din păcate se aplică expresia „Îți stau hainele ca pe gard.” 🙂

În același timp, văd și cel mai frumos maro al pantofilor, cel mai observabil, de nuanța cogniacului. Acești pantofi derby se împacă foarte bine cu ținuta. Big like!

 

#5 Didier Deschamps – Franța

Fiind deja remarcat de la Mondialul câștigat în 2018, Deschamps este o prezență dinamică și activă la acest EURO trăind cu patos orice moment de ananghie. Din păcate, supremația cămășii negre continuă și aici. Această situație o văd ca pe o încercare a celor care doresc să iasă în evidență, dar nu au habar de subiectul vestimentar. Că intri în aceiași turmă cu ceilalți, pentru că toți fac la fel, asta e partea a doua. Plus, ar fi de evitat această nuanță închisă în orice caz, deoarece domnul selecționer nu are vreo înălțime impunătoare. E bine măcar că în unele cazuri a optat pe o cromatică bazată pe bleumarin și nu negru.

Chiar dacă nu încurajez vestimentațiile predominant negre, există anumite contexte care permit această cultură dacă te numești Franța.

euro 2020 deschamps

Oricum, domnul Deschamps știe ce înseamnă stilul, pantofii negri oxford sunt la locul lor, iar ceasuri precum Jaeger-LeCoultre sau Hublot sunt de nelipsite de la încheietură.

 

#4 Andriy Shevchenko – Ucraina

Suprinzător, mențiunea este primită de selecționerul ucrainean.

Dacă stau mai bine să mă gândesc, nu mai e atât de suprinzător. Având în vedere ca în cariera sa de jucător de fotbal domnul Shevchenko a activat la A.C. Milan sau Chelsea.

Îmi aduc aminte când eram puști și jucam FIFA cu prietenii. Una din echipele mele favorite era A.C. Milan, iar Shevchenko era unul din marcatorii preferați. Când jucam cu el ca atacant, era clar rezultatul pentru adversari. 🙂

Revenind, deși dimensiunile costumului nu-l avantajează, poartă prea puțin sacoul în timpul meciului.

euro 2020 shevchenko

Fiind o prezență foarte activă la marginea terenului, rămâne la vedere o cămașă baby blue, pe măsură, cravată bleumarin, lungime corectă, pantaloni navy și o pereche de pantofi negri monk strap. Doar a jucat fotbal în Italia. 🙂

Ce n-am menționat? Al său ceas Rolex Daytona, era prea evident.

Cum prezența sa este destul de nouă ca selecționer, iar prima impresie contează, consider rezultatul a fi peste așteptări.

 

#3 Roberto Martinez – Belgia

Deja când vorbim de podium, atitudinea joacă un rol important în conturarea ținutei.

Un exemplu a ceea ce înseamnă atitudinea este domnul Martinez unde manierele și postura impozantă au un rol foarte important în rezultatul final al prezenței sale scenice.

euro 2020 martinez

Costum bleumarin, cravată la culoare, sacoul întotdeauna la purtător, cămașă albă, aproape impecabil. De ce aproape? Sacoul nu pare a fi bespoke sau retușat formează un dâmb în preajma umerilor, ușor deranjant.

Cu toate acestea, modelul clasic Big Bang de la Hublot este întotdeauna prezent la încheietura mâinii drepte ale selecționerului.

 

#2 Gareth Southgate – Anglia

Lăsând la o parte performanța de a fi în finală, vorbim de Anglia. Polul britanic ce dictează stilul vestimentar clasic.

În acest caz, Sir Southgate se conformează purtând clasicul costum bleumarin, o cămașă albă, cam buclucașă. Este oversized și nu vrea să stea în pantaloni, dom’le. 🙂

euro 2020 southgate

Cu toate acestea, alături de cravata bleumarin tricotată cu polka dots albe găsesc ceva nou. Batista neutră a buzunarului de la piept, ce nu ar trebui să lipsească în astfel de cazuri. Well done, Sir!

Cei de la T.M. Lewin au creat un pachet special ce include cămașa albă și cravata tricotată a la Southgate. Interesantă metoda de marketing, sper că în acet caz cămașa este cambrată. 🙂

euro 2020 the southgate

Altceva nou și atipic în același timp, ce denotă personalitatea domnului antrenor, sunt penny loafers de un roșu burgund. Cei mai casual și cei mai comozi, isteață găselniță!

Dacă nu v-au surpins deja aceste detalii ale selecționerului Angliei, țineți-vă bine:

euro 2020 hublot

 HUBLOT Big Bang e

Pe lângă faptul că este un smartwatch de la Hublot și valorează 4.800 £, domnul Southgate a primit în timp real tot ce înseamnă informații relevante legate de acest EURO.

Joac-o p-asta! 🙂

 

Să se audă tobele pentru Locul Întâi…

#1 Roberto Mancini – Italia

Cum am pomenit în cazul Angliei, ce țară mai rămâne ca identitate pentru stil decât Italia.

Ca și în cazul lui Shevchenko, don Mancini nu este văzut purtând sacou în timpul meciului, fiind conectat cu echipa sa și cu tot ce se întâmplă.

euro 2020 mancini

Nu degeaba am selectat această poză. Ce vreau să observi aici? Cămașa, chiar și în poziții mai puțin obișnuite, este exemplară și se mulează întotdeauna pe lângă corpul purtătorului. Cravata bleumarin cu tricolorul Italiei, freza în vânt și dintr-o mie îl recunoști că e un italiano vero.

Probabil este de prisos să menționez că tot ce a însemnat vestimentație formală a fost asigurată de Casa Armani.

Acum ceva mai atipic, dar totuși menționez de dragul artei.

euro 2020 richard milleRICHARD MILLE RM 11-04 Automatic Winding Flyback Chronograph Roberto Mancini

Acest ceas Richard Mille a fost conceput special pentru acest Selecționer la acest Turneu Final. Nuanța de albastru se asortează perfect cu echipamentul italian de fotbal ce de altfel îi dă și numele de squadra azzura. Nu vrei să știi cât costă. 🙂

 

Acestea fiind spuse, topul creat într-o manieră obiectivă se dorește a fi un reper la ceea ce înseamnă să fii prezentabil într-un context în care ești sub lumina reflectoarelor. Și poate chiar dacă tu nu consideri asta, crede-mă, ești observat.

Pentru a fi un bărbat complet, nu este de ajuns să știi foarte bine ceea ce faci, dacă nu îți este familiară disciplina vestimentară. Aici se va face diferența și selecția. Cu teama de a mă repeta, consider totuși că locurile din finală nu sunt chiar la voia întâmplării, iar anumiți oameni nu ajung oricum în poziții cheie.

Dacă ai întrebări, nu ezita să mă contactezi la 0734 818 228 sau la adrian@bester.ro și cu siguranță îți putem îmbunătăți viața. Asta dacă nu ai găsit deja soluția pentru tine în secțiunea de Servicii.

Vreau să menționez ca exemplu estetica adoptată de Selecționerul Finlandei ca fiind cea mai bună alternativă, dacă vrei să arăți prezentabil, iar mediul este dinamic. El a ales o vestă care reprezintă calea de mijloc între sacou și cămașă simplă.

euro 2020 waistcoat

În altă ordine de idei, sper ca Roberto Mancini să nu fie doar câștigătorul acestui top. 🙂

Cine crezi că va câștiga finala? Te aștept cu răspunsul în comentarii, pe Facebook sau Instagram.

Toate imaginile de la EURO 2020 au fost furnizate de către Getty Images, iar pozele ceasurilor au fost preluate de pe site-urile producătorilor acestora, respectiv: Bucherer, Hublot și Richard Mille.

Adrian Bejan

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *