Am ajuns la Cluj. Trebuia să vin de ceva vreme, dar ocaziile ne sunt limitate de timp sau, mai bine zis, de lipsa lui. Nu am avut nevoie să stau pe gânduri pentru a asocia oraşul cu persoana care reprezintă un actor principal al imaginii masculine autohtone şi de ce nu, internaţionale: László Nagy.
Dacă eşti pasionat de subiect, nu ai cum să nu fi auzit de el, fiind fondatorul domeniului Stil Masculin care, pornit de câţiva ani buni, poate reprezenta pentru mulţi români biblia detaliilor bărbăteşti.
Drumul este lung, ideea este să nu uiţi să te bucuri de el, ştiind că oricum vei ajunge la destinaţie. În aceeaşi măsură, şi călătoria invitatului de astăzi ne va fi dezvăluită prin câteva întrebări de recunoaştere:
B : Cu cine avem plăcerea?
LN : Sunt László Nagy, mă ocup de www.stilmasculin.ro de 8 ani, iar de 10 ani studiez în acest domeniu. În plus, sunt pasionat de sport, Instagram şi de 7 ani am o şcoală de barmani în Cluj-Napoca.
B : Cum ai început?
LN : Nu ţin minte să fi avut o pasiune pentru haine în trecut, dar încercam să fiu cât de cât atent în perioada liceului. Asta se întampla prin 1997. Imaginează-ţi că în acea vreme informaţiile şi magazinele de haine erau inexistente. Totuşi, am încercat să nu mă îmbrac la fel ca restul băieţilor din liceu. Dintre trenduri, ţin minte pantofii cu talpă înaltă, sau tricoul de fotbal purtat la jeanşi. Le-am încercat pe amândouă.
Fiecare decizie pe care o facem ca oameni în această viaţă ne oferă un pas înainte spre drumul pe care îl alegem într-o intersecţie: stânga, dreapta sau înainte. Ar fi prea mult de povestit despre cum a luat naştere, dar îţi pot spune că acum 10-11 ani m-am înscris la un curs de pictură care m-a ajutat să înţeleg relaţiile dintre culori. În acelaşi timp, am dorit o schimbare şi am început să citesc despre relaţia bărbat-femeie. Am realizat că este foarte important felul în care te îmbraci şi astfel am experimentat şi am citit din ce în ce mai multe despre acest subiect.
O cunoştinţă din acea vreme m-a aborat având o idee de business. Să facem un PDF despre stilul vestimentar masculin şi să-l vindem pe internet. Între timp, cineva ne-a dat ideea de a face un blog şi aşa s-a născut www.fiicustil.ro. Cu timpul, am decis că e mai bine să o luăm pe căi separate şi astfel am deschis acum 8 ani Stil Masculin.
B : Ce părere ai despre cum se îmbracă românii?
LN : Datorită informaţiei, consultanţilor de imagine şi a varietăţii articolelor vestimentare, consider că din ce în ce mai bine. Ştiu că avem potenţial. Din păcate, e foarte greu pentru majoritatea să filtreze informaţia şi să o aleagă pe cea corectă. Nişte persoane de la TV nu înseamnă neapărat o influenţă pozitivă. Majoritatea poartă ceva impus/recomandat de designer/stilist/brand de haine. Prea multe persoane cad în această plasă. Mă bucur de fiecare dată când dau de oameni care au descoperit un stil propriu şi se ţin de acesta.
B : Care ar fi schimbarea de care este nevoie pentru a vedea bărbaţii la un nivel decent de eleganţă în România?
LN : Să fie mai atenţi la informaţiile din jur şi să treacă totul prin propriul lor filtru, indiferent cine le dă informaţia. Dacă cineva le spune că le stă bine cu un anumit articol, să îi ceară argumente. Adică să îşi folosească creierul. Acum câteva zile am auzit o replică penibilă: „Cine nu are designer să-şi cumpere”. Un alt aspect este să nu mai asculte de neveste/prietene/amante pentru că lucrurile stau diferit în cele două tabere. Am auzit multe poveşti de la vânzători, cum femeile au stricat ţinuta în majoritatea cazurilor. Şi nici măcar nu era vorba de buget.
Un lucru ieftin nu înseamnă că ai nevoie de el sau că ţi se potriveşte.
B : Dacă ar fi să alegi un atelier sau magazin care nu există la noi, dar pe care l-ai vizita regulat dacă ar apărea în ţară, care ar fi acela?
LN : M-aş simţi bine să merg la Rubinacci. L-aş vizita în primul rând pentru atmosferă, iar în al doilea rând pentru aprofundarea cunoştinţelor. Sunt aşa de multe lucruri pe care încă nu le ştiu.
B : Care sunt sursele tale de inspiraţie? Alege o personalitate.
LN : În momentul actual sunt abonat la sute de site-uri pentru a vedea noutăţile din domeniu. Legat de personalităţi, îmi place Luca Rubinacci. O altă sursă bună de inspiraţie o reprezintă Instagram.
B : Care sunt următoarele proiecte pe care vrei să le demarezi?
LN : Mă gândesc la o carte nouă pentru 2018, nişte materiale video, la o serie de întâlniri cu cititorii din ţară, dar şi la mici evenimente.
Laci, aşa cum îl numesc prietenii, este din fire o persoană calmă şi, având în vedere că a înţeles de ceva vreme cum stă treaba cu hainele, m-a făcut să interacţionez foarte uşor, obţinând foarte rapid ce doream din fotografii.
Este de observat cum într-o tranziţie vară-toamnă, fiind destul de cald, temperatura suportabilă este regăsită doar la umbră. Vesta reprezintă soluţia în acest caz, deoarece este neavenit a purta cămaşa fără un veşmânt care s-o îmbrăţiseze, iar purtarea unei jachete sau sacou ar fi prea mult pentru o astfel de vreme.
Tu cum ai purta acest gen de vestă?
Trăgând linie, pot concluziona spunând că am avut de-a face cu cel care pare a fi pionierul stilului masculin din România, iar din prisma comunităţii noastre, imaginea sa îl clasează pe un venerabil loc de Bester veritabil.
Îi mulţumesc lui Laci pentru colaborare şi, deşi consider că ar fi redundant să specific unde îl găseşti, (pentru cei care încă nu trăiesc în prezent 🙂 ) îl poţi accesa aici şi de asemenea pe contul său de Instagram aici.
Consideri familiar mediul în care ne expunem părerea? În cazul răspunsului afirmativ, scrie-mi pe adrian@bester.ro. Sigur poate ieşi ceva fain.
Distribuie această experienţă mai departe, prin butoanele destinate de mai jos şi nu uita că ne găseşti pe Facebook, Instagram, Pinterest şi celelalte reţele sociale.
Notă: Fotografiile reprezintă un pictorial realizat exclusiv pentru Bester. Toate drepturile sunt rezervate.