monk strap

Monk strap shoes sau pantofii „cureaua calugarului”, fie pantofii cu curea (cureluşă) sau dacă vorbim de curele, pot fi numiţi şi pantofii cu cataramă. Din cauza multitudinii de cacofonii şi a unei traduceri mot-a-mot nebătută în cuie, mă voi raporta la titulatura populară din engleză: pantofii monk strap.

Prin definiţie, aceştia sunt un model de pantof fără şireturi, metoda de închidere fiind compusă dintr-o curea cu catarama aferentă (ce creează o rezistenţă mai bună), partea superioară fiind compusă din 3 bucăţi. Pot fi clasificaţi ca o pereche de pantofi mai avansată, având în vedere că sare peste tiparele clasice: mai formalul Oxford (sau americanul Balmoral) sau mai puţin formalul Derby (sau americanul Blucher).

monk strap

Modelul cu o singură curea

Deseori, sunt caracterizaţi de cusătura de pe bombeu (cap toe), pot fi perforaţi în aceeaşi zonă cu tipar brogue sau se pot rezuma la descrierea de dinainte dar perforaţi cu un medallion după cusătură şi pot fi văzuţi, la fel de bine, produşi din piele întoarsă şi nu-i vei vedea niciodată fără toc. În principiu, vin în două forme: cu o singură curea sau cu cea dublă.

monk strap

Modelul cu două curele

Originea exactă nu poate fi găsită, dar toate zvonurile şi miturile ne povestesc despre călugării din zona alpină, în secolul XV. Aceştia au fost vizitaţi de pelerini englezi, care au sesizat încălţările călugărilor, iar acestea le-au fost făcute cadou pentru a cunoaşte lumi noi. Nu se ştie exact dacă modelul a fost chiar pantoful propriu-zis sau sandaua a cărui model a fost preluat pentru pantofi. Cert este că acest tip de încălţăminte era foarte comod pentru slujitorii Domnului, având în vedere muncile lor, iar modelul respectă particularitatea de a suprapune o bucată de piele peste alta, fapt pentru care au devenit încălţămintea lor semnatură, ce le-a preluat şi numele odată cu timpul.

Deşi se speculează că George Washington ar fi purtat o astfel de pereche, o datare realistă vine abia din anul 1901. De asemenea, se zvoneşte că succesorul pantofului calugărilor este modelul cu două curele.

Pantoful monk strap este, în principiu, un pantof rigid, însă această rigiditate scade atunci când catarama curelelor are o prindere elastică. De asemenea, din cauza aceluiaşi motiv, este recomandat să foloseşti un încălţător când te încalţi cu ei şi totodată să închei/deschei toate cele 2 sau 4 cureluşe. Cu toate acestea, datorită practicabilităţii lor, descrisă mai sus, din perioada călugărilor, sunt nişte pantofi foarte buni dacă eşti o persoană dinamică sau călătoreşti mult.

Aceştia sunt preponderent purtaţi în zonele mediterane, se pot remarca foarte uşor datorită elementelor unice, dar în acelaşi timp, pot oferi purtătorului şi acea sprezzatura întâlnită la vecinii noştri latini. Legat de acest stil italian, poţi desface cureluşa superioară la modelul cu două cureluşe şi niciodată nu o vei desface pe cea de la modelul cu o singură curea. De asemenea, deoarece nu sunt atât de populari precum ar fi cei Oxford sau Derby, pot foarte uşor să iasă în evidenţă. Cât despre lungimea pantalonilor, dacă vrei să nu se vadă prea mult din şosetă şi pantofii să rămână cumva discreţi, aceştia dintâi trebuie să fie o idee mai lungi datorită înălţimii joase a pantofului.

Precum defineam mai devreme, aceştia vin în varianta simplă sau dublă a curelei, un număr mai mare de curele nefiind indicat, pentru că nu poate însemna decât o urmă a modei. Nu te vor ţine mult, nici calitativ, nici cum spun ei, ca trend.

Faţă de varianta simplă, la care cureaua vine cumva perpedinculară pe laba piciorului, mai există un model diferit de curea ce se aseamănă cu varianta cu două cureluşe, doar că se construieşte numai cea superioară. Cureaua este extinsă (cut away), cu un unghi mult mai amplu, iar faţă de modelul simplu care ţinteşte în jos, aceasta ţinteşte în spate spre călcâi. Mulţi o văd ca pe o variantă prea extravagantă. Mie îmi plac. De gustibus non est disputandum.

monk strap cut away

Modelul cu o curea extinsă

Modelul cu două curele poate oferi o măsură mai bună faţă de cei cu o singură curea, dacă îi cumperi de la raft. Că tot vorbeam de raft, întotdeauna la aceste modele vei găsi în curea mai multe perforaţii pentru ajustări diferite, pe când, dacă ai norocul de o pereche la comandă cu un calapod unic făcut pentru piciorul tău (bespoke), atunci cureaua sau curelele vor fi dotate doar cu o singură perforaţie.

Tot acest model poate avea o clasificare mai complexă decât cel cu o singură curea. Curelele sunt ataşate de aceeaşi bucată de piele şi pot fi diferenţiate prin unghiul dintre ele şi spaţierea lor. Pentru ca modelul să fie unul corect şi să dăinuie peste timp, se impune o spaţiere între acestea de cel puţin 4-5 cm, totodată unghiul trebuie să fie atât cât să evite paralelismul lor. Sunt nişte detalii subtile ce pot transforma un pantof frumos într-un pantof kitchos.

monk strap details

Spațiere și unghiuri corecte ale curelelor

Cataramele pot veni într-o gamă foarte variată. Plecăm de la cele rotunde sau ovale, trecem prin cele pătrate sau rectangulare şi putem ajunge chiar la semiovale sau hexagonale. Acestea sunt confecţionate din alamă şi pot fi placate cu diferite metale, mai puţin pretenţioase, cum ar fi cromul sau nichelul, dar modelele făcute la comandă pot fi chiar din argint sau aur. Ţine cont şi de celelalte accesorii ce te vor acompania atunci când vei purta pantofii monk strap cu o anumită cataramă. Respectă regula aceleiaşi culori. Evită cataramele prea strălucitoare.

Dacă este să vorbim despre construcţie, aceasta trebuie foarte bine luată în seamă, ca atunci când eşti în căutarea modelelor mai populare Oxford sau Derby. Construcţia Goodyear este recomandată, iar rezistenţa acestora îşi va arăta valoarea cu timpul.

Materialele vorbesc despre calitate. Pielea de viţel îţi este cel mai bun prieten, în acest caz. După ea vine pielea întoarsă, de obicei de miel, ce poate fi din diferite straturi de piele, diferenţiate prin nivelul de calitate, dar aceasta e o altă poveste despre care vom vorbi altă dată. Tot aici, ţine cont că acest tip de piele se pătează foarte repede şi este mai sensibilă, aşa că ia în considerare climatul în care locuieşti. Nu-i scoate niciodată pe ploaie.  Evită materialele sintetice, iar dacă dispui de nişte materiale mai pretenţioase, cum ar fi pielea de aligator sau şarpe, evită extremele, cu un calapod patrăţos şi un luciu abundent. Arată ieftin.

Evită brandurile şi începe cu o pereche de nuanţă ciocolatie, ce va merge foarte bine cu un costum gri. O variantă secundară este nuanţa burgundy. Aceasta se potriveşte foarte bine cu o pereche de blugi sau un costum bleumarin. Plecat de la nuanţele principale achiziţionate, poţi merge pe nuanţe mai deschise sau chiar pe modele din piele întoarsă.

Această variantă a avut parte, ca modelele clasice, şi de combinaţii de culori şi materiale cum ar fi cei spectator, care îmbină diferite nuanţe de culori şi materiale.

monk strap spectator

Modelul spectator

Dacă ne raportăm la ghete şi deja garderoba îţi este îmbogăţită de modele clasice, poţi opta pentru o pereche de ghete monk strap. Ca în cazul pantofilor, varietatea poate fi foarte largă, de la o cureluşă până la o multitudine de astfel de închideri, pe care te rog să o eviţi. Pentru că vorbim de ghete şi este cazul unei variante de încălţăminte mai înaltă, se pot accepta şi 3 cureluşe. Iată un model ce pot spune că este echilibrat şi nu denotă exces:

monk strap boots

Modelul de gheată cu 3 curele 

Aceşti pantofi au un câmp foarte larg când vine vorba de ţinute, pentru că sunt categorisiţi între modele mai mult sau mai puţin formale, descrise mai sus, şi merg a fi purtaţi atât la costum, cât şi la elemente vestimentare independente. A se evita la morning dress-uri, black sau white tie sau chiar la momente mai puţin plăcute, cum ar fi funeraliile.

Poţi rula pantalonii, la unele ţinute casual chiar se potriveşte, cum ar fi blugii sau pantalonii chino. Nu uita de şosete, ce ar putea anima pozitiv ţinuta, dacă ar fi spre exemplu în dungi. Şosetele pot fi opţionale sau nu, în funcţie de formalitatea mediului în care te îndrepţi: de exemplu, mediul mai formal necesită neapărat şosete, pe când unul mai casual poate accepta şi lipsa acestora. Nu te gândi să îi porţi cu pantaloni scurţi sau, mai ştiu eu, vreun echipament sportiv.

Nu uita de îngrijirea acestora şi foloseşte o cremă şi o perie adecvată.

Vorbim despre o pereche de pantofi deosebită, elegantă, ce iese din tipar într-un mod plăcut, exprimată printr-un aer de bonton. O pereche ce ar trebui să existe în garderoba oricărui gentleman şi pe care ţi-o recomand din inimă. Eu am deja 4 perechi.

monk strap bester

Tu câte perechi deţii? Care model îţi surâde mai mult?

Răspândeşte-ne ideea mai departe. Este un material ce a fost dedicat pentru tine şi ar fi păcat ca ceilalţi să nu se bucure de el, având în vedere nivelul său avansat, acoperind toate aspectele importante. Foloseşte butoanele de mai jos pentru distribuire, iar pe noi ne găseşti atât pe Facebook, Instagram, Pinterest cât şi pe Twitter sau Tumblr.

La câţi mai mulţi paşi de experienţă înainte!

Adrian Bejan

monk strap final

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *