Fiindcă prima pasiune nu moare niciodată, astăzi vă prezint pentru prima oară un articol din industria auto. Industrie de care am fost pasionat de mic, oarecum o pasiune indusă indirect. În prezent am terminat tot ce mă putea învăţa şcoala despre acest domeniu, îmi intensific cunoştinţele printr-un master şi activez într-un mediu înconjurat de astfel de mijloace de transport. De asemenea, rămâne un punct de interes destul de important pentru bărbaţii din lumea întreagă.
Ceva mai bine de o lună, a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva mult aşteptatul şi noul Alpine A110. Model ce a fost aşteptat mai bine de 50 de ani, când făcea furori pe celebrul traseu Col de Turini. A reînviat în sfârşit.
După prezentarea modelului concept la salonul auto de anul trecut, Alpine a venit cu acest nou A110 ce respectă aceleaşi principii legate de agilitate, masă scăzută şi performanţă, dar şi aceeaşi poziţionare a motorului (centrală), pe o caroserie coupé dotată cu două locuri, ramânând fidelă modelului predecesor, numit şi Berlinette. Livrările acesteia vor începe cu sfârşitul anului. Modelul se va produce în aceeaşi uzină de la Dieppe.
Autovehiculul ce intră în clasa compact sportiv-uşoară a fost construit pe o structură de aluminiu. Pe cât este de rezistent, pe atât de puţin cântăreşte, ajungând la 1080 kg, cu dimensiuni compacte: L=4178 mm, l=1798 mm, h=1252 mm, cu o distribuţie a maselor foarte bine optimizată, datorită poziţionării motorului (44% faţă / 56% spate), respectând normele ce l-au făcut popular în anii ’60-’70.
Se observă, de asemenea, poziţia foarte bună a centrului de greutate, datorată plasării rezervorului în spatele punţii faţă şi a motorului în faţa punţii spate, ce oferă conducătorului sentimentul de identificare cu autovehiculul.
Modelul este echipat cu un motor nou cu 4 cilindrii în linie, de 1,8 l, turboalimentat, dezvoltat de Alianţa Renault-Nissan, cei de la Renault Sport, dar de asemenea şi cu implicarea inginerilor de la Alpine. Totodată, s-a dezvoltat special şi sistemul de admisie, evacuare, dar şi turbină. Motorul dezvoltă o putere maximă de 185 kW(252 CP) şi un cuplu maxim de 320 Nm. Datorită masei scăzute, permite turismului să accelereze până la 100 km/h în 4,5 secunde. Tot acesta este conectat la o cutie de viteze Getrag în 7 trepte cu ambreiaj umed, având rapoartele de viteză dezvoltate special pentru acest model de Alpine, pentru a putea obţine o performanţă optimă.
A110 are 3 moduri de conducere: Normal, Sport şi Pistă (Track), unde setările motorului şi ale cutiei de viteze, împreună cu celelalte sisteme, sunt adaptate pentru diferite condiţii de condus şi de ce nu, pentru starea conducătorului.
Caroseria este modificată de aşa natură încât obţine caracteristicile unei maşini de curse, precum: podea plată şi joasă, dar şi un difuzor instalat sub bara din spate ce obţine forţe portante foarte bune în raport cu şoseaua.
Acest model atinge o viteză maximă de 250 km/h şi păstrează un profil plan, fără a fi nevoie de instalarea eleronului.
Identitatea de marcă a fost păstrată prin instalarea a 4 leduri ce funcţionează ca lumini de zi, dar şi prin linia caracteristică de pe mijlocul capotei.
De asemenea, stopurile sunt identificate prin forma lor de „X’’, dar şi prin dotarea cu semnalizări dinamice care dau un aer proaspăt modelului.
Deşi interiorul este modificat pentru o experienţă unică a unui autovehicul de curse, pot spune că scaunele prea sport nu permit un confort ridicat. Ba mai mult, unii domni, cu partea dorsală mai voluminoasă, pot întâmpina dificultăţi la aşezarea în scaun. Elementele de aluminiu, fibră de carbon şi piele nu mai sunt de efect în acest caz.
Nu e de mirare că pe acest model se găsesc şi elemente împrumutate de la Dacia sau Renault. Până la urmă este vorba de globalizare, iar Renault deţine ceva uzine şi contracte bune în jurul lumii.
La fel de bine, cele menționate mai sus, te fac să te gândeşti de ce ai investi 58.500 € pentru un astfel de model despre care producătorii susţin că au produs o serie limitată de 1955 de bucăţi. Acest număr reprezintă un an simbolic pentru ei, mai exact anul în care Jean Rédélé a fondat Alpine. În egală măsură, tot ei susţin că aceste bucăţi au fost rezervate prin precomandă până la deschiderea Salonului Auto de la Geneva din acest an. Vorbim de marketing şi de termenul de ediţie limitată, care îi determină pe fanii înfocaţi ai brandului să facă orice pentru achiziţionarea unui astfel de model.
Da, este un preţ cam mare pentru o maşină ce foloseşte un motor de numai 1.8 l, cu piese de la producători low-cost. Tot aceiaşi producători vor veni cu un model de Megane RS, ce va produce o putere mai mare pe bani mai puţini. După cum bine susţin de ceva vreme, plăteşti brandul, iar pentru cei care încheie afaceri la un pahar de băutură, cu mult timp înainte, reprezintă doar un chilipir.
Nu este de ignorat că inginerii de la Alpine au lucrat cu cei mai buni din domeniu: Brembo s-a ocupat de sistemul de frânare, cei de la Otto Fuchs au furnizat jantele pe 18”, iar Sabelt s-a ocupat de scaune.
Alpine rămâne o mândrie a francezilor, având în vedere că autovehiculul a fost conceput şi proiectat de către Grupul Renault la Centrul Tehnic de la Guyancourt şi de către Centrul de Inginerie al Diviziei Renault Sport din Les Ulis.
A110 va fi produs în uzina din Dieppe, loc plin de istorie şi spirit pentru acest constructor. Cum aminteam mai sus, acestă uzină a fost înfiinţată în 1955 de către Jean Rédélé, casă pentru toate producţiile lui Alpine. În urma opririi producţiei în anii ’90, spiritul sportiv a rămas, dezvoltând modelele sport ale Grupului Renault, precum Clio V6, Clio RS dar şi monoposturile de Formula Renault 2.0.
Deşi unele aspecte lasă de dorit, să nu uităm că vorbim despre imagine, care în acest caz te fură. O imagine a unui fenomen emblematic ce a fost readus la viaţă. Sunt genul de fenomene care fac timpul să stea în loc. Voi discuta într-o dată viitoare despre momente atemporale întreţinute de legende roşii.
Tu cât de pasionat eşti de domeniul auto?
Hai să dăm mai departe aceste evenimente de bun gust ce permit lumii să întoarcă privirea şi să zâmbească. Împărtăşeşte şi prietenilor tăi folosind unul din butoanele de mai jos şi te aşteptăm să ne vizitezi şi pe reţelele sociale pe care activăm.