butoniera cover

Floarea de la butoniera acoperă un subiect mai greu de digerat, deoarece ne aduce aminte de nunţi, baluri şi funeralii.

De ceva vreme, istoria se repetă şi ne întoarcem la origini ca vestimentaţie, vremuri în care folosirea acestor obiecte reprezenta un subiect comun. Dăm acestor accesorii ce este al lor. Floarea de la butonieră este cireaşa de pe tort dintre accesoriile ce sunt afişate în trenul superior.

Fie că alegi una adevarată sau artificială, mediul în care o porţi contează.

Acesta este scopul butonierei, deoarece dacă ar fi să gândim logic, nu există vreun nasture pe cealaltă parte pentru a fi încheiat. Cât despre poziţia acesteia, se află pe partea stângă a reverului.

La începuturile îndepărtate, florile au fost întotdeauna folosite pentru decoraţii şi celebrări. Primele motive datează în urmă cu 2000 de ani ÎdC când populaţia de origine aztecă le folosea pentru deosebirea apartentenţei în vreme de război, obicei adoptat şi de către egipteni.

De asemenea, existau şi alte motive, când igiena nu era comună ca în zilele noastre. Deşi am dubii şi despre prezent. 🙂 Aceste flori aveau rol de odorizare corporală, proprietăţi antiseptice în caz de infecţie, iar credinţa unora era mai presus, admiţând că ele protejau de forţe malefice.

Înaintând în timp, motivul pentru care le foloseau aztecii arată că istoria se repetă, următorii utilizatori fiind cei din „Războiul Trandafirilor”, unde Casa York-ului era reprezentată de trandafiri albi, în timp ce Casa Landcaster-ului era reprezentată de trandafiri roşii. Totodată, unele zvonuri susţin că floarea roşie este purtată de către cei a căror mamă se bucură de zilele vieţii, cea albă fiind purtată de aceia mai puţin fericiţi. Astăzi au rămas doar reprezentante ale stilului, fiind ori naturale ori artificiale, produse din pânză sau pâslă.

Ultima secvenţă ce rememorează reinventarea acestor elemente se întampla la şedinţa foto de la un an a nunţii Prinţului Albert. Regina Victoria, arătându-şi iubirea prin flori, primeşte înapoi gestul, prinţul găurindu-şi reverul şi introducând o floare, luând astfel naştere popularitatea actuală a acesteia.

Bărbaţii purtau, în general, aceste flori la întâlniri, ţinute formale sau chiar la obligaţiile muncitoreşti. Stingându-şi apariţia după cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi reface simţită prezenţa în ’57, Marty Robbins purtând o garoafă roz pe fundalul unei jachete albe, continuându-şi apariţiile alături de Dean Martin şi Frank Sinatra. Însă şi-a păstrat existenţa, în special, pentru nunţi, baluri, înmormântări şi întoarceri acasă. Ce este mai frumos decât să-ţi întâmpini mama cu o floare la piept, iar dacă este naturală să i-o poţi chiar dărui.

Cum o porţi? Precum ziceam mai devreme, pe partea stângă a reverului, mai sus de inimă. Fie că are butonieră sau nu, prefer să foloseşti jachete cu butonieră predefinită, pentru a nu distruge materialul. De obicei, se poziţionează în dreptul dintelui reverului, dacă este vorba despre un rever  în trepte (notch lapel). Introducerea acului se poate face astfel ca acesta să fie invizibil, fără a se scoate din nou pe faţă. Îi conferă o notă elegantă şi discretă

butoniera 2

Varianta cu ac invizibil

sau introducerea clasică, prin scoaterea acului înapoi pe faţă.

butoniera 1

Varianta clasică

Cu cât mai puţine încercări, cu atât mai puţine şanse de a deteriora materialul. Dacă lăţimea reverului nu corespunde cu diametrul florii, sugerez a nu fi purtată, nu face parte din acelaşi film.

Pentru purtarea unei flori naturale, atenţie ca stamina, sau alte secreţii ale florii, să nu păteze materialul. Încearcă să dublezi cu un material ce îţi va proteja sacoul. În acelaşi timp, propun ţinerea tulpinii într-un recipient cu apă, ce poate fi disimulat cu uşurinţă, ca aceasta să nu se usuce, dacă circumstanţele necesită o prezenţă de durată. Totul se întocmeşte discret.

Dacă floarea este artificială, încearcă să o păstrezi în siguranţă pentru a putea fi purtată de mai multe ori.

Existenţa butonierei a subliniat dintotdeauna mândria, masculinitatea şi gradul de competitivitate, aşa că împodobeşte-le ca atare pentru o apariţie fercheşă.

Pentru achiziţonarea unei flori naturale este necesară munca de teren, deoarece nu au ajuns încă la noi florarii care să se preocupe de florile de la butonieră, fiind obişnuiţi cu cele de plastic. Ce poţi face, măcar, este să îi întrebi ce flori sunt sezoniere în momentul purtării, preferabil pentru nunţi (deşi, prin cultura neamului nostru, la nunţi trebuie să te cerţi cu mirii pentru a încerca să faci o astfel de propunere) sau evenimente de black tie.

Ce părere ai? Eu zic să-i oferi o şansă.

În întâmpinarea problemei florilor artificiale, vin eu cu soluţia. Deţin un stoc de modele, în diverse culori uni, ce îţi pot sta la îndemână când te afli în pană de idei pentru accesorizarea imaginii. Aruncă o privire în secţiunea Imaginea vinde. Grăbeşte-te! Florile sunt pentru femei, purtate de bărbaţi.

butoniera 3

Privind în ultima vreme reţelele sociale, bombardate de un limbaj mediocru şi nivel scăzut de cultură, va fi de apreciat o distribuire din partea ta sau a prietenilor tăi pe Facebook, Pinterest sau Twitter, iar dacă te-am făcut curios deja, ne găseşti pe reţelele menţionate, dar şi pe Instagram sau Tumblr.

Adrian Bejan

butoniera

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *