fes cover

Momentele speciale necesită soluţii speciale, precum timpurile crude au nevoie de preveniri adecvate, deoarece unul dintre cele mai importante roluri ale veşmintelor este acela de a proteja.

Începând cu mult timp în urmă și până astăzi, am grijă de cap, deoarece printre calităţile intelectuale, raţionale etc., acolo se află şi centrul de pornire al masculinităţii mele, unde iau naştere idei ce se transformă în acţiuni benefice mie şi umanităţii din jur. Portofelul este o consecinţă, nu spun că trebuie ignorat, însă nu cu el faci diferenţa. Această distingere este creată de „centrul de comandă” care te pune în valoare faţă de restul semenilor, dar te individualizează ca specie, aşa cum cerbii impun prin podoabele lor, fastuasele coarne.

Această protecţie adecvată vine din partea aşa-numitului fes pe care îl definesc imediat.

Fesul sau căciula în termeni populari, mai este cunoscut ca denumire arhicunoscută printr-un britanic englezesc, beanie (deşi această denumire duce către total alt articol vestimentar) sau chiar americanul milităresc, watch cap. Acesta este un tricot, originar din alte vremuri făcut din lână, având ca scop primordial să confere temperatura necesară pe vreme rece. Ca referinţe istorice, se poate găsi şi sub formă de toque (sau forme derivate tuque, touque), în partea Canadei. În prezent, se folosesc foarte des fibrele sintetice în conceperea produsului, fapt pentru care te rog să ţii foarte mare cont, căci astfel de materie primă poate produce mâncărimi, transpiraţie precoce şi alteori microbi.

În acelaşi timp, se acceptă o proporţie decentă de fibre sintetice doar dacă viaţa ta sportivă este foarte activă, iar pe timpul rece ai nevoie de aşa o protecţie, în acelaşi timp beneficiind de o mentenanţă uşoară.
fes 2

Șablonul fesului

Pe cât de important este acest accesoriu, pe atât de simplă este forma sa, având o alură conică, cusută la capătul superior, ţinându-se cont de un material moale, plăcut pielii. Pentru o dimensiune adecvată, fesul trebuie să se întindă cât să îmbrăţişeze capul, protejându-l. O varietate foarte largă de forme îi poate fi asociată, având ca purtători credincioşi marinari, pescari sau diverşi amatori ai activităţilor de teren, folosind structura actuală încă de la începutul secolului XVIII. Este prieten foarte bun cu locuitorii zonelor friguroase, cum ar fi scandinavii. Terminaţia superioară poate fi simplă, cu moţ, cu ciucuri, iar recent au apărut versiuni în care această parte de sus poate fi desfăcută pentru a fi purtată pe post de fular. Desigur, acest acoperământ poate deriva în continuare, în funcţie de diverse zone precum America de Sud, în care au fost adăugate elemente pentru urechi, uneori chiar cu şnur de prindere sub bărbie.

Aşadar, există 3 şi chiar mai mulţi poli de pornire a acestui tip de protecţie, pe care îi voi enumera în cele ce urmează.

Polul frigian: Dacă există vreo urmă de mândrie sau apartenenţă, în acest caz se aplică, deoarece aşa numita bonetă frigiană se găseşte la originile noastre şi ale popoarelor din jur, datorită înrudirii dacilor cu frigienii. Pileusul dacic, atât pentru acele timpuri, cât şi pentru cele precedate, cu al său vârf îndreptat spre faţă, este un simbol al nobleţei şi libertăţii. În primul rând, acest element era purtat de cei mai înalţi din ierarhie, până la preoţi şi regi, iar în zona romană era purtată de către sclavi în ziua eliberării lor. De aici, discuţia poate divaga zile întregi până la creştinism, fiind purtate şi de către magii vestitori ai naşterii Domnului, dar nu prezintă subiectul de astăzi.

fes 3

Decebal purtând pileusul dacic

Polul scandinav: După cum îţi spuneam, există şi o versiune cu moţ, care a creat o mare tevatură de-a lungul timpului. Când am definit veşmântul capilar, am pomenit şi de această variantă, care îşi are originile în ţinuturile nordice. Până şi denumirile din daneză, norvegiană şi suedeză: tophue, topplue, respectiv toppluva, făceau referire la caracteristica din vârf. Înainte de a se folosi de tehnica tricotului, aceştia confecţionau veşmintele prin metoda nalebinding. Regele vikingilor, Freyr, poate fi surprins purtând un astfel de coif cu moţ într-o statuetă gasită în 1904, în zona Sodermanland. Da, în acelaşi timp acesta este şi simbol al fertilităţii, după cum poţi observa în detaliul de mai jos.

fes 4

Statuetă întruchipându-l pe Freyr, regele vikingilor, 1904

De aici până la vremuri contemporane, când se văd purtători de astfel de accesorii la scară largă, sub tutela modei, a fost doar un pas. De admirat, în schimb, cultura microbistă engleză, în care ai lor ultraşi susţineau echipa aflată în momentele grele, fiind sprijiniţi de către aceste căciuli şi fularele tematice.

fes 5

Suporteri ai lui Liverpool

Polul francez: Înaintând spre secolul XIX, ajung în momentul emblematic al Revoluţiei franceze. Boneta de culoare roşie a rămas un simbol patriotic al luptei pentru libertate.

fes 6

La Liberté guidant le peuple de Eugène Delacroix, 1830

În continuare, acest element vestimentar, prin simbolistica sa, a influenţat numeroase embleme şi steme din America şi America latină.

fes 8

Stema Argentinei

Am pomenit la început despre această denumire din engleză, care de fapt are altă direcţie. Hai să te lămuresc care şi cum este, cu exemple şi influenţe din lumea divertismentului.

În lumea underground a anilor ’90, skaterii au fost cei care au adoptat această denumire pentru prima oară. De fapt şi de drept, această poreclă duce spre forma unei scufii rotunde, compuse din felii colorate. În cultura americană, acest articol vestimentar era asociat bobocilor din liceu, din a doua jumătate a secolului XX. În continuare, un desen animat propune adăugarea unei elice acestui element, lăsându-şi o urmă comică peste anii ’50-’60.

fes 9

Beany and Cecil, 1962

Întorcându-ne la realitate, cea mai comună şi folosită formă vine din zona militară. Aşa numitul watch cap purtat de către marinii americani, ce face parte din uniforma acelei formaţiuni, îi proteja pe cei ce stateau de gardă pe una din navele de execuţie. Acest „fes de veghe’’ are să fie cel mai practic mod de a executa o acţiune de teren, pe o vreme neprielnică.

Mergând într-o direcţie elegantă, dar informală în acelaşi timp, acest accesoriu se va potrivi pe timp de iarnă cu orice Pea Coat. Fesul va rămâne de o culoare uni, singurele detalii ce pot forma un şablon fiind date de către tricot, iar o culoare mai închisă va adăuga întotdeauna o notă sobră ţinutei.

Una dintre cele mai importante amprente vine din cultura hip hop, unde artişti precum Eminem le poartă cu mare încredere.

fes 10

Eminem în 8 Mile, 2002

În continuare, popularitatea acestui element vestimentar este susţinut de chitaristul The Edge de la U2, care nu este niciodată lipsit de fesul său.

fes 11

The Edge, U2

Această rădăcină autentică din zona marină este transpusă şi în televiziune, precum Bill Murray poartă boneta, semnificând un omagiu sau poate un pamflet adus exploratorului francez, Jacques Costeau şi fesului său semnătură.

fes 12

Jacques Costeau

fes 14

Bill Murray în The Life Aquatic, 2004

Să nu uiţi de Moş Crăciun, până la urmă asocierea sa cu zona nordică şi venirea sa în întreaga lume este simbolizată prin acea căciulă cu moţ, deşi în unele zone norvegiene este interpretat negativ.

fes 15

Moş Crăciun

Dacă este să divaghez şi mai mult, hai să-ţi aduc aminte de copilărie. Îţi mai aduci aminte de acest personaj?

fes 16

Loopy De Loop, o producţie de Hanna-Barbera, 1959

Pe băieţii de la South Park îi ştii sigur.

fes 17

South Park

Despre ei ce mai zici?

fes 18

Ştrumfii, 1958

Tu îţi protejezi podoaba capilară de intemperii sau acest accesoriu face parte din stilul tău?

Încă un subiect acoperit, încă un capitol ataşat la această carte a stilului etern. Vrei să acoperim un subiect care prezintă dificultăţi pentru tine? Scrie-ne în secţiunea „Tu ce ai schimba la imaginea ta?” şi noi vom veni cu răspunsurile adecvate. Ai o problemă pe care vrei să o rezolvi personal? Caută-ne în partea de Servicii să vezi ce putem face pentru tine sau scrie-ne la adrian@bester.ro.

Hai să nu ne mai păcălim şi să dăm mai departe informaţia corectă. Ajută-ne cu o apreciere şi o distribuire pe Facebook, Twitter sau Pinterest şi deja eşti cu un pas înaintea lor. Ne găseşti şi pe Instagram şi Tumblr într-o călătorie zilnică a stilului de viaţă de care ar trebui să beneficieze orice bărbat. De asemenea, pe Pinterest vei găsi o tăbliţă special dedicată accesoriului discutat astăzi. Pe aceasta o găsești aici.

Nu este vorba că nu ar avea stil, însă cel mai important este să înţelegi că „Sănătatea e mai bună decât toate.”, iar acest semn distinctiv al încălzirii şi protecţiei din culturi şi lumi uitate, numit fes, prezintă numitorul comun pentru cei care au grijă, atât de partea estetică, cât şi de cea medicală.

Adrian Bejan

fes final

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *