Sunt bolnav. Da, ai auzit bine, dar nu e vorba despre această perioadă virală în care se discută doar despre gripă. Sunt bolnav după un accesoriu specific şi anume, batista de buzunar.
Prin urmare, am ajuns la concluzia că trebuie să împărtăşesc şi publicului, nu doar detalierea unei armonii dintre accesorii, ci şi ce se află în spatele cortinei, cu reguli riguroase de bun simţ, într-o mică incursiune în garderoba personală.
Un alt factor ce m-a determinat să fac acest pas a fost conştientizarea deţinerii câtorva cravate de colecţie. Cu o vârstă meritorie, din diferite locuri ale lumii, m-am decis să le găsesc acestora perechea dintr-o lume mai contemporană a batistelor, dar între care să existe dragoste la prima vedere, acea chimie în care verdictul este ori da, ori ba. De obicei, nu prea există cale de mijloc. Este amuzant că atunci când discut despre nişte instrumente fără suflet, constat principii care se pot aplica universal în lumi cu mai multă viaţă.
Deşi poate unii le consideră nişte bucăţi de material sau chiar cârpe, pentru mine sunt cireaşa de pe tort într-o ţinută, în materie de accesorii. În acelaşi timp, susţin că alte accesorii şi mai de detaliu pot încărca prea tare ţinuta, dar până la urmă contează şi gusturile fiecăruia. Eu unul, prefer să nu fiu pom de Crăciun.
Revenind la aparenţe, aceste caracteristici oferite de majoritate influenţează substanţial preţul pe care ar fi dispus să-l platească cineva şi este pe bună dreptate. De ce ai vrea să dai sute de lei pe o bucată de material, nu?
Trebuie să se facă foarte bine delimitarea între valoarea şi calitatea materiei prime şi de unde încep aceşti „aburi de lux” să pipereze preţul.
Străbătând în lung şi lat pe căi naturale sau virtuale, am dat de nişte băieţi foarte faini, ce cu un aer italian se intitulează Gagliardi.
Deşi această afacere este fondată în Malta, nu este de mirare să nu se dau de gol, lucru ce îl poţi constata dupa prima tranzacţie, atunci când citeşti adresa expeditorului.
Nu o zic cu tentă negativă, este chiar de admirat cum aceşti băieţi reuşesc, atât prin campaniile lor, dar şi prin colaboratorii din peninsula Apenină să readucă stilul italian printre clienţii lor.
Întorcându-mă la subiect, când crezi că am dat de ei? Atunci când eram în căutarea batistelor. Am rămas surprins să găsesc tot ce aveam nevoie la ei, satisfăcându-mi cerinţele şi în acelaşi timp creând o chimie perfectă cu ale mele cravate de colecţie, fără compromisuri. Toate batistele pe care le vei observa astăzi fac parte din colecţia lor.
Iar raportându-mă la sume şi făcând o conversie, aceastea se încadrează între 50lei si 90lei. Un preţ decent pentru o batistă demult dorită şi negăsită.
Şi, desigur, aceştia nu se opresc nici pe departe aici. Dacă e să ne raportăm la dimensiuni, probabil este cel mai mic element vestimentar găsit şi te poţi duce departe către cămăşi, jachete, costume ş.a.m.d.
Pe respectivii îi găseşti aici.
Atunci când te dedici să cunoşti mai multe într-o anumită direcţie, descoperi că nu cunoşti nimic de fapt. Pentru că atunci când eşti destul de pasionat şi dedicat, ajungi să atingi tărâmuri nebănuite.
Aşadar, voi începe să dau câteva informaţii utile din experienţa proprie, căci probabil cu ceva ani în urmă, nu credeam că există un subiect atât de nuanţat, care intră în zona de nivel superior.
Discutăm despre acel Mix & Match cunoscut, considerând subiecţii de faţă. Am încercat chiar să românizez această sintagmă în: Îmbină şi Potriveşte, căci doar aşa poţi atinge sintagma: Dezbină şi Stăpâneşte.
Că tot vorbeam de acest joc de cuvinte, nu uita că pe profilul nostru de Pinterest vei găsi o tăbliţă (board) exclusiv dedicată acestui subiect, unde vei găsi mii de exemple în care, în principiu, se doreşte observarea îmbinării dintre cravată şi batistă, dar şi cămaşă cu jachetă. Aceste exemple le poţi accesa aici.
Câteva note pe care mi-ar plăcea să le pomenesc înainte: scopul acestor asocieri nu este de a face accesoriile să „ţipe” din ţinută sau implicit, să acorde atenţie accentuată asupra lor, ci este un joc natural şi nu are menirea să reflecte disperarea cu care te-ai chinuit să asociezi accesoriile.
Precum vei vedea în continuare, mă voi axa strict pe îmbinarea dintre cravată şi batistă, eliminând din ecuaţie restul elementelor ţinutei. Vreau să dau frâu liber imaginaţiei tale şi mi-ar plăcea să vii cu propuneri într-un comentariu la finalul articolului. Desigur, voi veni şi cu sugestiile personale.
Rămân la prezumţia că fiecare batistă trebuie să aibă cravata ei, mai puţin cea albă care înşală cu toate cravatele. 🙂
Vei vedea pe parcurs.
În mare, ca să-ţi faci o idee, aceste împerecheri ţin de culoare, materia primă, şabloanele imprimate, dar şi textura acestora.
O varietate de culori ale accesoriilor înseamnă o varietate de ţinute şi o însufleţire a acestora, chit că poate vorbim doar de 2 costume, 3 cămăşi, o jachetă şi o pereche de pantaloni chino, cele din urmă fiind caracterizate de culori de bază (bleumarin sau gri).
Ţine cont de coerenţa ţinutei. Atât accesoriile, cât şi elementele principale trebuie să facă parte din acelaşi film. Spre exemplu: nu porţi o jachetă sport cu o cravată satinată uni ce duce spre evenimente fastuoase.
O mare greşeală, ce este foarte des practicată, reprezintă folosirea cravatei şi a batistei ce au acelaşi imprimeu. Te rog, nu mai face această greşeală. Vei fi catalogat la secţiunea amatori.
Batistă Gagliardi cu model floral, din lână, cu bază bleumarin
Un truc care te ajută să jonglezi o asociere nesigură sau chiar una nereuşită este să foloseşti o batistă albă din bumbac. Este batista care te scoate din bucluc întotdeauna. Temperează ţinuta păstrând nota elegantă. Dacă eşti în căutarea unei astfel de batiste, intră aici şi te rezolvăm chiar noi. Desigur, asta doar dacă reuşeşti să te astâmperi şi nu eşti un super dandy relaxat.
Observă această asociere şi în exemplul de mai jos.
Cravată regimentală din mătase, cu bază bleumarin, alături de o batistă albă din bumbac
Fie că eşti destul de curajos să ieşi din lumea sigură a batistei albe de bumbac sau nu, abia aici începe provocarea, când începi să îmbrăţişezi culorile. Fie că vorbim despre culori sau fie că vorbim despre texturi şi imprimeuri, aceste îmbinări ţin de noţiunea de complementare.
Gândeşte-te la cămaşa şi costumul pe care vrei să le porţi. Întotdeauna trebuie să ai în minte această asociere cu batista şi cravata.
Cravată cu model paisley din mătase, cu bază coral
Într-o lume ideală, s-ar cere ca nuanţele de pe cravată să fie aceleaşi cu cele de pe batistă, acestea două venind din lumi diferite, dar pe lângă faptul că această teorie duce într-o extremă, în acelaşi timp va părea ceva chinuit, forţat.
Batistă Gagliardi cu model paisley supradimensionat, din mătase, cu elemente subtile coral
Revenind într-o lume mai reală, fie că vorbim despre cravată sau batistă cu un desen mai bogat, acesta este format dintr-o culoare de fond şi până la 3 culori secundare cu care se împacă în model.
Ţine cont de aceste sugestii care îţi sunt date deja de accesoriile menţionate şi ai grijă ca cele de la batistă să se împace cu cele de pe cravată şi invers.
Cravată cu model punctat (floral dots), din mătase, cu bază crem
Urmăreşte atent să nu existe culori care să se izbească unele de altele, spre exemplu: cum ar fi fost, cravatei crem din fotografia de mai sus, să-i fi ataşat o batistă de un galben şi violet aprins. Cu siguranţă nu ar fi făcut parte din acelaşi film. Până la urmă, eleganţa ţine şi de un confort vizual.
Cravată cu model paisley din mătase, cu bază bleumarin
Nu uita că pentru a armoniza culorile, poţi echilibra balanţa prin renunţarea la imprimeuri, situaţie pe care o voi detalia mai jos.
Batistă Gagliardi cu model Prince of Wales, cu elemente subtile crem şi bleumarin
Puterea exemplului întotdeauna te va ajuta să desluşesti misterele. Ţine de acea practică fără de care teoria nu are sens.
Dacă până acum am discutat despre armonie, mai rămâne să discutăm despre echilibru. Acest echilibru se creează în baza texturilor şi imprimeurilor.
Echilibrează densitatea texturii. Dacă porţi un costum netexturat, umple acest neajuns cu o cravată texturată şi invers.
Cravată cu model medalion, din mătase
Raportează-te la anotimp, la vremea de afară şi creează această corespondenţă cu batista şi cravata. Iernile sunt pentru lânuri, iar verile sunt pentru bumbac şi in.
Batistă Gagliardi cu model paisley, din mătase, cu aceeaşi paletă coloristică precum cea a cravatei anterioare
Deja începi să capeţi un nou simţ. Se numeşte stil.
Am vorbit despre echilibrul în textură, acum hai să te lămuresc cum e şi cu echilibrul în imprimeuri.
Spre exemplu, dacă deţii un costum sau o jachetă cu tipar în dungi sau windowpane, ar fi bine să laşi deoparte imprimeurile pentru accesorii şi să rămâi la variante uni.
Şi invers, te poţi juca cu imprimeurile accesoriilor, dacă elementele mai mari nu deţin niciun tipar desenat.
Ultima, dar nu cea din urmă regulă legată de echilibrarea imprimeurilor ţine de două principii care, prin definiţie, depind unul de celălalt: porţi tipare diferite de aceeaşi dimensiune sau porţi aceleaşi tipare de mărimi diferite.
O soluţie ce se numeşte echilibru este să linişteşti agitaţia. Ca în viaţă. 🙂
Încă ceva, un subiect care nu ţine neapărat de aceste reguli, dar foarte important de luat în calcul, este să ţii cont de culoarea tenului, a ochilor şi a părului, o temă ce va fi dezbătută cu altă ocazie.
Aceste asocieri exemplificate vor face întotdeauna casă bună alaturi de un costum bleumarin sau gri, cu mici excepţii. Desigur, în funcţie de pereche, aceste nuanţe de bleumarin se pot deschide sau închide mai mult sau mai puţin, precum şi griul care poate atinge nuanţa cărbunelui (charcoal) sau poate chiar obţine tente măslinii.
Cât despre culorile şi imprimeurile folosite, acestea te duc într-o călătorie acoperind mai multe intervale, care subiectiv vorbind, îţi pot plăcea mai mult sau mai puţin, în funcţie de personalitatea ta.
Poate te gândeşti cum începi cu aceste interacţiuni fine. Ştiu, nici nu ai vrea să greşeşti. Dacă ai putea avea din prima şi acea încredere, ar fi perfect.
Probabil ai mai auzit că nimeni nu s-a născut învăţat, astfel că iniţial, cu siguranţă, nu-ţi pot ieşi toate combinaţiile. Ca în orice nou început, este permis să mai greşim, dar hai să nu facem un obicei din asta.
Nu te descuraja şi formează-ţi un antrenament. Încearcă de fiecare dată, cu cap, nu la întâmplare şi vei vedea cum unele îmbinări arată mai bine ca altele.
Mai ţine şi de pregătire. Când îţi creezi ţinuta, cum am menţionat mai sus, nu te legi la ochi, faci tot posibilul să le asociezi cum poţi mai bine.
Deja apare şi încrederea.
Ulterior, după câteva încercări, vei vedea că ajungi s-o faci inconştient.
Astfel, ajungi la partea în care nu vei mai gândi atât de mult raţional, ci te vei baza pe instinct, însă acest tip de acţiune va apărea cu timpul.
Dacă ar fi să te încurajez puţin, te asigur că oricât de începător ai fi, nu ai cum să nu-ţi dai seama de acea concordanţă sau legătură dintr-o armonie perfectă creată de culori şi modele.
Ce faci dacă eşti mai nonconformist şi nu prea ţii cont de reguli? Până la urmă este alegerea ta dacă ţinuta pe care o porţi să exprime încredere sau circ.
Sper măcar că ai rămas cu ideea că nu orice se potriveşte oricum.
Cu toate astea, nu e atât de greu să înţelegi aceste raţionamente. După ce deţii fundaţia, această bază, să zicem că poţi încălca regulile, dar şi aici, o faci cu cap şi nu prea des.
În principiu, rămâi atent la culori, aici se fac cele mai frecvente greşeli. Şi nu uita de încrederea pe care ar trebui să o ai, crede-mă, se vede. Am menţionat de ea anterior.
Ce am expus în acest articol ar trebui să îţi fie mai mult decât de ajuns pentru un start în forţă. Am subliniat principii care nu se aplică doar aici, ci şi în viaţa de zi cu zi. Pentru alte informaţii utile, răsfoieşte site-ul, iar dacă eşti curios şi despre alte principii, foloseşte datele de contact din pagina de Servicii.
Cum ţi se pare acest subiect? Eşti purtător ale acestor accesorii esenţiale? Ce te-a determinat să începi? Lasă-mi răspunsurile tale prin câteva rânduri, într-un comentariu mai jos.
Cum am menţionat anterior, pe profilul nostru de Pinterest există o tăbliţă exclusiv dedicată subiectului de astăzi, alături de altele care evidenţiază anumite elemente vestimentare clasice. Este inspiraţie curată. Şi nu uita nici de celelalte reţele sociale în care activăm, precum Facebook, Instagram, Twitter sau Tumblr.
După cum te-ai obişnuit, distribuie informaţia mai departe şi permite îmbogăţirea cunoştinţelor tuturor. Ştiu că se doreşte îndobitocirea în masă. Eu vreau reversul. Hai să nu-i mai lăsăm să ne conducă fără pic de justificare raţională.
Îmi doresc cu ajutorul acestor exemple să obţii acea încredere prin care să exersezi combinaţiile personale şi să reuşeşti, peste culorile şi elementele de bază ale ţinutei, să creezi ceva frumos. Altfel spus, vreau să obţii ţinute sartoriale izvorâte din aceste idei inspiraţionale.
Acţiunea rămâne la tine.
Notă: Bester nu întreprinde niciun câştig din evidenţierea acestor produse. Pur şi simplu se doreşte îmbunătăţirea stilului de viaţă al celor care fac parte din această comunitate.