istorie cover 1

Istoria românilor este una furată. Foarte multe dovezi ale acestui pământ strămoşesc sunt încă nedescoperite. Însă, odată cu trecerea timpului, aflăm tot mai multe informaţii ce ne demonstrează apartenenţa şi frumuseţea acestui popor.

Tu ce ai crede dacă ţi-aş spune că în belşugul descoperirilor există şi un sâmbure de adevăr al stilului vestimentar masculin românesc?

Desigur, la început ai ezita să crezi în aşa ceva, pentru că s-a trăit într-un regim ce te subjuga şi nu te lăsa să vezi mai departe de ochelarii de cal. Ba mai mult, lipsa atâtor necesităţi din viaţa românilor i-a determinat să se arunce cu capul înainte odată cu trecerea la un regim capitalist. Gândirea primară a preluat controlul, putând observa vestimentaţia comercială dominată de blugi turceşti şi haine mutante.

Nu vreau să elaborez subiectul şi să intru într-o arie psihologică unde omul cumpără din instinct. Tot ce vreau să spun este că vremuri demult uitate au fost găsite în fotografiile lui Iosif Berman, poate cel mai important fotograf român al perioadei interbelice.

Da, epoca de aur a imaginii masculine româneşti. Un aer boem, curtat de academicieni, artişti, domni sau baroni ce îşi făceau veacul pe bătrâna Calea Victoriei unde totul lua viaţă într-un mod cu totul şi cu totul aparte. Nu dezmint prezenţa străinilor sau a domnilor noştri şcoliţi pe afară. Totuşi, prezenţa unei mări de pălării, jachete, cămăşi, cravate care mai de care mai dichisite şi sofisticate indică prezenţa unui pol istoric care cu greu mai poate fi găsit în zilele noastre.

În continuare te voi lăsa cu o colecţie de fotografii atent selecţionate pentru a sublinia aspectele indicate mai sus. Vizionare plăcută!

istorie 2

istorie 3

istorie 4

Calea Victoriei

istorie 5

Gara de Nord

istorie 6

prin București

istorie 7

Doamne și domn așteptând în stație

istorie 8

istorie 9

O mare de pălării pe Calea Victoriei, 1934

istorie 10

Doamne și domni trecând prin fața Palatului de Justiție din București, 1934

istorie 11

Manifestație în fața Palatului Regal

istorie 12

Alarma de duminică – Circulația este oprită pentru 2 minute, 1938

istorie 14

Piața Universității

istorie 15

Institutul de cultură universală inaugurat în prezența Regelui Carol al II-lea

istorie 16

istorie 17

Gara de Nord, 1937

istorie 18

Statuia lui Constantin Brâncoveanu – Opera sculptorului Han, 1938

istorie 19

Parcul Cișmigiu

istorie 20

de Mărțișor

istorie 21

Curioși admirând lucrările de acoperire ale Dâmboviței

istorie 22

La țară, 1937

istorie 23

pe lac în Cișmigiu

istorie 24

Tineri fascinați de sportul pe 2 roți

istorie 25

Prințul George Valentin Bibescu și Martha Bibescu asistând la o demonstrație aviatică

Cum ţi s-a părut? Parcă ai păşit în altă lume. Da, aşa arăta cândva Bucureştiul, oraş ce este călcat în picioare zilnic, la propriu şi la figurat, de către diferiţi indivizi din zilele noastre. Vreau să readuc la viaţă metropola de altă dată şi mă poţi ajuta distribuind mai departe acest articol. Stăm sub o comoară ce nu a mai fost preţuită de mult timp. Hai s-o facem să strălucească din nou!

Am creat această comunitate pentre a scoate în faţă tot ce înseamnă adevărul, calitatea, corectitudinea şi restul valorilor ce te fac să păşeşti în viaţă cu dreptul şi cu pieptul în faţă. Tu de ce nu ai face parte din ea?

Nu uita că ne găseşti atât pe Facebook, Instagram, Pinterest cât şi pe Twitter sau Tumblr. Hai să facem lumea bărbaţilor mai frumoasă, dar cu fapte, nu cu vorbe.

Va urma!

Adrian Bejan

istorie final 1

Notă: Toate drepturile aparţin maestrului Iosif Berman.

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *