De curând, am urmărit un studiu despre satisfacţia cetăţenilor din marile oraşe ale Europei. Noi ne aflăm, ca de obicei, din păcate, pe undeva la coada clasamentului.
Ştii ce cred eu despre aceste sondaje? Cred că aici e vorba şi despre românul acela nemulţumit de tot ce îl înconjoară. Acel român care are mereu dreptate, acel român care se plânge mereu, dar nu ia atitudine niciodată.
Nu dezmint situaţia din ţară, cu o conducere mai mult decât coruptă şi inaptă, însă până la urmă, nu tot noi ca popor i-am ales? Vreau ca şi românii noştri să înveţe ce este asumarea, la fel ca oricare dintre noi care ne zbatem să ajungem unde dorim, care luptăm să schimbăm ceva. Iarăşi îmi vine vorba tatei în gând: „Scuzele sunt pentru vinovaţi.” Aşa este, tată! Dacă ai grijă ca „grădina” proprie să fie curată şi îngrijită, sunt mai mult ca sigur că vei vedea lucrurile din jur diferit. Noi nu vedem lumea aşa cum este ea, noi vedem lumea aşa cum suntem noi.
Gândeşte-te la asta!
Ei bine, eu văd Bucureştiul, aşa denigrat şi ponegrit cum îl consideră mulţi, precum este şi a noastră minunată ţară, ca pe un oraş frumos. Nu pot să ignor complet cele „urâte”, însă îl accept aşa cum este şi am grijă ca „grădina” mea să fie aranjată.
Hai să ne bucurăm de ceea ce avem şi să ne reamintim despre istorie, despre monarhie, despre cele trecute şi atât de valoroase. Am revenit cu al doilea set de imagini în care cuvintele sunt de prisos.
Deschiderea Parlamentului, 1932
Regele Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai într-o vizită în Banat, 1933
Regele Carol al II-lea rostindu-și discursul cu prilejul recepției membrilor Ordinului Ferdinand I
Regele Carol al II-lea de vorbă cu colonelul Philippy la vânătoare, 1933
Învierea la Patriarhie, 1933
Regele Carol al II-lea și Principele Nicolae, 1930
Constantin Argetoianu la microfon
Mareșalul Alexandru Averescu mergând de la gară în oraș, escortat de Junii din Brașov, 1934
Nicolae Titulescu la biroul de lucru, 1934
Sosirea domnului Tătărăscu cu suita sa la lucrările șoselei Novaci din Târgu Jiu, 1935
Congresul Partidului Național Agrar
Mulțimea în fața Palatului Regal în timpul depunerii jurământului noului guvern
Deschiderea Parlamentului, 1932
Cetățeni așteptând la rând pentru a vota, 1937
Congresul Partidului Poporului
Mulțimea la Congresul agrar, 1935
Bâlciul anual din Vălenii de Munte, 1938
în urma carului funerar al osemintelor lui Dimitrie Cantemir din Iași, 1935
Examen pentru 80 de locuri la poștă
la Bursa neagră a cărților, 1939
Greva patronilor de autobuze, 1935
Debarcarea din tren la Constanța, 1938
Dimitrie Gusti, Constantin Brăiloiu împreună cu sătenii din comuna Runcu al județului Gorj, 1930
Cât despre haine, românul interbelic ştia ce este acela „white tie”, ştia despre a scoate pălăria de pe cap atunci când intra într-o încăpere, ştia norme de bun simţ.
Da, puteau fi vizitatori în trecere sau nobilime, iar boierii sigur aveau defectele lor. Mulţi erau ţărani, la propriu. Dar existau exemple de urmat. Azi mă trec toate vorbele din familie. Bunica îmi zicea prin simplitatea ei: „Ia ce-i bun de la cei buni.” Cât adevăr regăsesc şi aici. Vreau să elimin orice fel de motiv sau scuză pentru care tu nu ai putea deveni mai bun.
În acelaşi timp îţi aştept opinia, oricare ar fi ea.
Lupta pe care o duc nu este una uşoară, dar nu am motive să mă plâng, căci timpul se petrece diferit atunci când faci lucrurile care îţi plac. Tot ce îmi doresc este să-ţi însuşeşti ce consideri că este bun şi ţi se potriveşte. Până la urmă, scopul meu este de a aduce în primul rând aceste lucruri la suprafaţă.
Prin urmare, apreciază şi dă mai departe şi celor care încă nu au auzit despre un stil estetic corect şi sincer. Te poţi alătura comunităţii noastre oricând, prin reţelele sociale pe care le foloseşti, oricare ar fi ele, Facebook, Instagram, Pinterest sau Twitter și abonându-te la newsletter-ul nostru.
PS: Pentru că vrem să fim mai aproape de cei din comunitate şi pentru a reuşi împlinirea nevoilor tale, va urma să facem un anunţ important în ceea ce te priveşte, aşa că stai prin preajmă.
Notă: Toate drepturile aparţin maestrului Iosif Berman.