nume si prenume

O văd prea des şi vreau să o rezolv cumva. Este o problemă de când a apărut internetul în vieţile noastre și nu numai. Orice platformă online în care vrei să aderi ca membru îţi cere să-ţi faci un cont: username (numele predefinit folosit) şi parolă, nu e nimic neobişnuit. Dar deseori aceste conturi au nevoie de o personalizare mai amănunţită a profilului. Şi ajungi la problemă.

Hai să o rezolvăm odată pentru totdeauna. După datele de bază, îţi sunt cerute un prenume (first name) şi un nume (surname sau last name). Această ordine nu prea este folosită la noi pentru că, din vremuri de sforţări către libertate, românul era strigat după numele de familie. Tradiţia aceasta dăunătoare s-a păstrat şi în ziua de astăzi unde, în şcoli şi diverse instituţii, legea de raport strigă întâi după numele de familie.

În ţările civilizate se pune accent pe individ şi se respectă prezenţa, prestanţa acestuia, întrucât se evidenţiază cine este el ca persoană (prenume) şi mai apoi vedem după termeni populari al cui este, adăugând numele de familie. Nu spun să-ţi negi originile, spun doar să le ordonezi într-o manieră corectă.

De aici şi greşeala, fiind obişnuiţi în mod eronat, ca naţie. Deşi ştim sau nu ce înseamnă un first şi last name, noi le punem în ordinea în care am fost învăţaţi şi strigaţi.

Şi uite aşa când îţi faci cont de Facebook, Instagram sau orice altă rețea din social media, îţi pui ordinea strămoşească şi te trezeşti cu câte o notificare, pe aplicaţie sau e-mail, în care eşti numit după numele de familie: clişeu total. Sau primeşti notificare despre cutare şi cum vezi că îl numeşte: Ionescu, Popescu, parcă îţi dai seama de nivelul lui de cultură şi îţi vine să-l ştergi din lista de interese.

Da, am avut altercaţii în statul românesc atunci când pe foaie nu se specifica ordinea numelor, eu o preferam pe cea corectă, nu de alta, dar eu sunt cine sunt şi îmi place să mă respect pe mine (nimic mai normal, a nu se înţelege în sens arogant), lucru pe care ar trebui să-l facă fiecare. Da, s-au certat cu mine că nu ştiu ordinea, că ele aşa fac documentele. Care documente? Birocraţie învechită de peste 100 de ani?

Îmi place să cred într-o Românie în continuă dezvoltare, iar această greşeală este următoarea pe lista celor care vor dispărea.

Tu ce părere ai despre acest microb? Secțiunea de comentarii așteaptă părerea ta!

Te invit să rezolvăm această problemă cu o distribuire sau o apreciere pe Facebook, iar problemelor de acest tip le poţi găsi soluţia prin intermediul serviciilor noastre.

În continuare, că am reuşit să mai dezmeticim nişte capete în direcţia tehnologică, ne vom axa, ca de obicei, pe direcţia umană. Desigur, acoperită cu veşmintele corect alese.

Adrian Bejan

servicii 5

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *