butoni

Înainte de revoluţia nasturilor, au existat metode mai mult sau mai puţin practice care au încercat o încheiere câtuşi de puţin mai eficientă a manşetei. Printre aceste metode sunt şi butonii. Un detaliu atât de mic cu un impact atât de mare, de la cei din matase până la cei din argint, aur sau chiar platină, încrustaţi cu pietre preţioase.

Exista o vreme în secolul XV când îmbrăcămintea trenului superior era de o aşa natură concepută încât era foarte largă. În acest fel au apărut soluţiile primitive de închidere ale zonelor periferice ale elementelor vestimentare. În cazul manşetelor largi şi ciufulite, acestea se legau cu şnururi.

Varianta modernă şi actuală a butonilor, se spune că a fost inventată, sau cel puţin a devenit populară, în romanul lui Alexander Dumas, „Contele de Monte Cristo”. Personajul impunea şi crea invidie printre cei din jurul său cu ai lui butoni cu diamante mari şi strălucitoare. Nu după mult timp de la lansarea cărţii, artizanii vestimentaţiei masculine şi-au dat seama ce plus de valoare pot da astfel de accesorii unei ţinute corecte.

După dispariţia metodei primitive, apar lanţuri scurte de aur, legate la capetele de sticlă, apărând prima variantă de butoni moderni. Înaintând în timp, lanţul a rămas, dar capetele au fost schimbate cu bijuterii care mai de care mai preţioase, începând să se impună în garderoba oricărui bărbat, fiind un element integrat. Revoluţia industrială din secolul XVII rezultă în introducerea unor variante de fabricare mai noi şi mai ieftine pe piaţă: lanţurile au fost înlocuite de tijă şi clips.

butoni 2

butoni 3

Un exemplu al variantei moderne de butoni 

Cu cât au devenit mai accesibili, cu atât din ce în ce mai mulţi bărbaţi începeau să poarte modele cât mai decorate. Odată cu această sesizare, producătorii de cămăşi au profitat de moment şi au început producţia în masă a acestui tip de cămăşi formale. Vânzările au crescut exponenţial, iar toată lumea era fericită.

Secolul XX a intervenit cu o metodă mult mai practică şi la îndemâna oricui, aceea a nasturilor de la manşetă. Odată cu creşterea producţiei acestor cămăşi a început declinul în popularite al butonilor. În prezent, majoritatea indivizilor înclină spre varianta mai practică a nasturilor. Totuşi, atât producătorii de cămăşi cu manşete alungite, cât şi bijutierii, crează în continuare cămăşi pretabile butonilor, rămânând un simbol al nivelului superior în domeniul vestimentaţiei.

Încă de la începuturi, aceste accesorii erau asociate cu aristocraţia şi roialitatea secolului XVI. Astfel de obiecte comemorau întotdeauna evenimente importante. Iniţial, purtătorii de butoni nu îi cumpărau personal, ci îi purtau primiţi ca daruri, tradiţia rămânând şi astăzi atunci când la nunţile occidentale se oferă drept cadou aceste podoabe.

Butonii îi permit bărbatului oportunitatea de a-şi personaliza cămăşile şi costumele prin multitudinea de stiluri şi culori în care sunt găsiti. Nu este de mirare faptul că popularitatea lor este mai mare ca niciodată. Poate materialele s-au schimbat de-a lungul timpului, dar mesajul a rămas acelaşi: deschiderea de oportunităţi către alte lumi, lumi mai avansate, îmbelşugate,  în care accesul devine din ce în ce mai greu de obţinut. Însă nu şi dacă faci paşii corecţi. Fie că ţi-au rămas moştenire de la bunicul tău sau i-ai cumpărat chiar tu pentru a fi purtaţi la evenimente sau chiar la birou, rămân un element funcţional şi elegant, iar niciodată nu va fi pus la îndoială a nu fi atribuit unui gent.

Cât despre căutarea acestora, îi găseşti peste tot. Depinde ce preferinţe ai. În acest moment, eu vin în ajutorul tău cu modele de mătase în diverse culori. Urmăreşte secţiunea „Imaginea vinde” şi poate te împrieteneşti cu vreo pereche. Detaliile fac diferenţa, iar acum este timpul tău.

Tu ce crezi despre purtarea butonilor? Ai vreo pereche în garderobă?

Dacă găseşti informaţiile expuse ca fiind folositoare şi eşti de acord cu utilitatea acestor accesorii, te invit la împărtăşirea lor pe Facebook, Twitter sau Pinterest, iar orice părere este binevenită.

Adrian Bejan

butoni 4

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *