Scrie corect - Fountain pen

Românul s-a născut poet, asta se ştie dintotdeauna, de la Creangă, Eminescu, până la ultimii artişti contemporani ce urmează să apună din cauza vârstei. După aceştia, potopul. O degringoladă plină de deştepţi ce se pricep la toate, prin urmare, se pricep şi la scris.

A devenit atât de uzual încât nu este nevoie să scrii romane, articole, diverse tipuri de cărţi, pentru a scrie corect. Da, nu ai nicio scuză. Mai ales când reţelele de social media s-au dezvoltat atât de tare încât trebuie să fii în stare să legi două cuvinte, chiar dacă scrii un status sau laşi un comentariu. Se va vedea din prima din ce categorie faci parte. Eu sper că din categoria celor care ştiu să citească şi să scrie corect, după normele Academiei Române, date de-a lungul timpului.

Desigur, pot apărea erori din cauza grabei. Trăim într-o lume în care totul se mişcă foarte repede, iar gândirea devine activă, după determinarea acţiunii. Din punctul meu de vedere, să scapi o literă în plus sau minus, nu este moarte de om. Eu aşa ceva iert, dar este posibil ca alţii să fie mai asprii decât mine. Dar să nu ştii unde să pui cratima, nici nu mai este de comentat. De ceva vreme am observat că este la modă să foloseşti apostroful în loc de cratimă. Lasă, domnule, apostroful în pace, să fie folosit pentru ce a fost făcut!

Este de la natură ca textul să fie lizibil. De ce ai scrie ceva ce se citeşte greu, sau mai rău, nici nu se înţelege? Aşa că ia o pauză şi pune toate spaţiile, acolo unde este nevoie, de aceea ai butonul ăla mare de pe tastatură.

Nu uita de i-uri, neapărat! Nu le mai mânca sau nu fi prea mărinimos în folosirea lor. Citeşte o carte, două. Este posibil să-ţi rezolve din probleme. Sper că, totuşi, nu te apuci de prima carte din viaţa ta.

Interjecţiile sunt pentru timpul liber, atât ele, cât şi semnele de punctuaţie puse în plus, în special cel al întrebării şi cel al exclamării. Lumea nu stă dupa monosilabisirea ta. Vrea doar să înţeleagă ce spui, într-un timp cât mai util şi să ştie dacă mai are rost să continue discuţia cu tine sau nu, sau dacă are vreun interes.

Cât despre folosirea cuvintelor din altă limbă sau chiar legarea lor într-o topică greşită, am un singur sfat: îmbunătăţeşte-ţi folosirea limbii natale.

Nu te mai grăbi, decât să scrii greşit, mai bine pierde 5 minute în plus.

Până data viitoare, pune mâna pe ceva interesant de citit!

Adrian Bejan

Typewriter

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *