camasa din in cover

A venit vara, nu ştiu cât de bine îmi pare, mai ales în zilele toride în care abia poţi respira. Este foarte cald afară şi totuşi trebuie să te îmbraci decent. Cum? Astăzi voi vorbi despre veşmântul de vară al trenului superior şi anume, cămaşa din in.

Prin definiţie, cămaşa din in păstrează liniile şi normele unei cămăşi clasice din bumbac, însă este produsă din in, material răcoros, subţire şi lejer, ce permite pielii să respire uşor, însă tinde să se şifoneze mai repede, fiind un material mai rigid. De asemenea, faţă de bumbac, textura este diferită, se usucă repede şi nu reţine transpiraţia. Având în vedere dificultatea obţinerii materialului, preţul de producţie poate fi uşor ridicat şi, fiind mai puţin durabil ca bumbacul sau lâna, necesită îngrijire adecvată. Partea bună este că, în ciuda unei garderobe aglomerate, deşi sper să nu fie cazul, este rezistentă la molii, este mai rezistentă la pete şi nu produce scame.

O remarcă importantă este să nu uiţi că acest tip de cămaşă vine din zona casual, remarcându-se prin lejeritate, iar zonele formale, în principiu, ar trebui evitate. Este permisă doar în cazuri particulare, să presupunem că eşti corporatist, iar colegii nu prea agreează aerul condiţionat pornit.

De reţinut că inul face veşminte frumoase, constând nu doar din cămăşi, ci şi din pantaloni, jachete sau chiar costume.

În acelaşi timp, să ştii că aceasta este alternativa corectă a cămăşii clasice, nu cămaşa cu manecă scurtă. De ce să o eviţi, mai bine citeşti aici.

Şi dacă ar exista o alternativă pentru braţele goale, mergi şi mai mult în zona casual şi te îndrepţi spre tricoul polo, tricou regăsit în extrema acestei zone. Despre acest tip de tricou şi de ce să-l primeşti cu multă căldură în garderobă, în defavoarea unui tricou fără guler, citeşte aici.

Revenind la boala genetică, formarea cutelor, încreţirea şi şifonarea materialului sunt în regulă. Iar pentru cei avansaţi, nu mă voi ascunde în spatele zonei casual şi al cuvântului „sprezzatura”, spunând că aşa este trend-ul. Într-adevăr, este un material încăpăţânat, dar folosind fierul de călcat, îi vei estompa din şifonare. Da, prin mişcarea corpului vor aparea din nou cute în zonele articulare, dar mergi mai departe şi crezi în această încreţitură elegantă, cum îmi place să-i spun. Ochiul cunoscător va ştii că nu ai ieşit pe fugă din casă.

Alţii vor spune despre asprimea materialului, fapt care se diminuează cu timpul, prin purtări repetate şi, dacă este să ne raportăm la o piele sensibilă, alege un amestec cu bumbac sau mătase. Totuşi, propun să-i acorzi o şansă. Nu ştii ce poţi pierde.

Dacă ai preferinţe pentru gradul de respirabilitate a pielii prin material, ţine cont de densitatea ţesăturii. O poţi verifica foarte uşor cu ajutorul unui ventilator. Privind temperaturile din ţară, mai ales din Bucureşti, propunerea mea este să alegi o densitate cât mai scăzută. În cazul de faţă, dacă se aplică această variantă sau dacă materialul este foarte subţire, du-te spre direcţia imprimeurilor, pentru a evita transparenţa care permite distingerea pielii pe sub cămaşă.

Că tot vorbeam de imprimeuri, îţi arăt mai jos ultima mea achiziţie de vară, cu o ţesătură interesantă în stil houndstooth.

camasa din in 2

Cămaşă din in cu model houndstooth

Când începi colecţia de cămăşi de in, este de preferat să începi cu acele culori de bază: alb, crem, bleu, varietatea de nuanţe fiind foarte largă în jurul culorilor pastel. Înainte de toate, raportează-te la culoarea tenului tău, a ochilor şi a părului, pentru că nu vrei, prin purtarea cămăşii, atenţia să fie distrasă de la faţa ta. Nu uita că nuanţele deschise reflectă lumina soarelui, pe când culorile închise o absorb.

Fiind o cămaşă pentru vreme caldă, alătură-i o pereche de pantaloni de bumbac şi o pereche de loafers, penny sau tassel, rămâne la latitudinea ta. Dacă vine seara şi începi să simţi frigul, îmbracă peste ea o jachetă de bumbac sau vezi, poate jacheta face parte din acelaşi ansamblu cu pantalonii. Nu o purta scoasă din pantaloni. Nu uita de rularea manşetelor. Este chiar recomandată, în funcţie de context.

Celor care cred că un costum de in sau orice element de in nu face casă bună cu o cămașă din in, vreau să le arăt următorul ansamblu:

camasa din in 3

Ținută completă din in

sursa: @Beckett & Robb

Cămaşa din in rămâne varianta ideală pentru achiziţiile de vară, preţul se va învârti în jurul unei cămăşi de bumbac, iar de găsit, o găseşti cam peste tot. Cu toate acestea, cămaşa din in reprezintă soluţia pentru a păstra imaginea purtătorului nepătată, pe toată durata anului.

Oare reprezintă un motiv destul de bun să o cumperi? Tu ce zici?

Dacă tot am intrat în a doua jumatate a verii şi mai avem de îndurat încă pe atât, comunică această idee mai departe şi salvează imaginea celor pe care îi cunoşti, printr-o distribuire pe Facebook, Twitter sau Pinterest.

Adrian Bejan

camasa din in final

You May Also Like


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *