Întrând în prima lună înfrigurată atestată şi de către calendar, pot spune că este acceptabilă, în ariile citatine, purtarea acestui tipar de cizmă, fapt pentru care am simţit nevoia scrierii articolului de astăzi.
Treci de la încălţămintea joasă la cea înaltă, dar încă nu e vreme de bocanci, hai să o luăm uşor, fin, discret, cu nişte cizme scurte, cizmele Chelsea.
Vorbim de un şablon ce a luat naştere cu aproape 200 de ani în urmă şi cu siguranţă nu va avea un sfârşit prea curând. Desigur, a fost readus mai tare în lumina modei prin 2014, dar noi nu vorbim despre trenduri.
Datorită traducerilor inexistente şi a unei culturi fără temelie referitoare la veşminte, englezescul „boot” poate fi înţeles atât ca cizmă cât şi ca gheată, prin urmare se regăsesc ambele forme în diferite căutări prin articole, produse, pasaje din limba română. Informaţia de specialitate citită în domeniu îmi sugerează, prin forma finală a subiectului, să îl categorisesc în zona cizmelor, situaţie ce are ca urmare articolul de astăzi şi sper că nu va mai conduce spre confuzii printre neiniţiaţi. Ultima dată, intrând într-un magazin de specialitate, am realizat cu stupoare că doamna sau „consilierul de imagine” nu are habar ce e aia vipuşcă, dar asta e altă poveste.
Cizmele Chelsea se diferenţiază prin definiţie de restul încălţămintei înalte prin simplul fapt că nu deţin zona destinată şireturilor, acestea păstrând un design şi o formă curată şi netedă având un tipar slip-on. Ce le diferenţiază de restul cizmelor sunt acele panouri elastice ce sunt situate pe ambele laterale, particularitate ce le permite mularea pe picior, în acelaşi timp creând o senzaţie de confort şi manevrabilitate ridicată, dar şi capacitatea de a permite piciorului să respire. Respectând ideea de cizmă, dar până în zona gleznelor, partea superioară este formată din două bucăţi de piele: capută şi feţele laterale, ce se unesc în zona panoului elastic fix sub acesta, loc în care se face şi prinderea în acelaşi plan, nu cum s-ar întâmpla la alte modele parte peste parte. Vârful este rotund, iar tocul este scurt.
Șablonul cizmei Chelsea
Datorită acestor caracteristici este supranumită şi cizma uşoară (easy boot), deoarece este foarte uşor de încălţat, utilizând în majoritatea cazurilor acele găici din partea dorsală a cizmei, există variante şi cu gaica în partea frontală. Totodată, cu această uşurinţă în utilizare, unii îndrăznesc să o numească loafers-ul în materie de încălţăminte înaltă.
Alţii susţin că poate fi un înlocuitor foarte bun pentru încălţămintea din zona ecvestră, dar şi în acest caz, faţă de încălţămintea clasică, a apărut o versiune ce a suferit modificări în această direcţie. Este un model mai puţin cunoscut, dar îl vom aduce la lumină într-una din ediţiile următoare.
Chelsea-urile au trăit două perioade ce le-au făcut să fie integrate pentru multă vreme în garderoba masculină:
Prima perioadă sau naşterea, cum îmi place să o numesc, datează din epoca victoriană. Regina Victoria, datorită unor proporţii mai ridicate raportate la un regim monarhic dinamic avea nevoie, cel puţin în proximitatea zonei regale, de încălţări practice şi trainice.
Regina Victoria a Marii Britanii și Irlandei (1837-1901)
Prin urmare, cizmarul casei regale, Joseph Sparkes-Hall patentează în anul 1851 modelul care urma să fie unul dintre cele mai longevive articole vestimentare care îşi urmează cursul şi în prezent. Patentul său se intitulează „J. Sparkes-Hall’s Patent Elastic Ankle Boots”, iar tot acesta susţinea că: „She (Queen Victoria) walks in them daily and thus gives the strongest proof of the value she attaches to the invention.”
Cizmele Elastice până la Gleznă patentate de J. Sparkes-Hall
Toate acestea nu s-ar fi întâmplat dacă un factor important, dezvoltat mai devreme, nu ar fi avut loc. În 1839, inventatorul american, Charles Goodyear, după multe încercări pe coasta Nord-Estică a Americii, reuşeşte să vulcanizeze cauciucul. În anul 1844, când a şi reuşit crearea patentului, există speculaţii că omologul său de pe tărâm englezesc, Thomas Hancock reuşeşte obţinerea aceluiaşi proces revendicând un brevet independent englez. Oricare ar fi fost autorul dezvoltării în această manieră a cauciucului este de reţinut că fără această operaţie, autorul cizmelor nu ar fi reuşit obţinerea rezultatului, benzile elastice având un caracter definitoriu pentru tiparul cizmelor, dar şi pentru caracteristica pentru care sunt cunoscute: uşurinţa de manipulare la încălţare/descălţare.
Deşi la bază, pentru prima oară aceste cizme au fost încălţate de o femeie, ele ajung foarte uşor a fi purtate şi de către bărbaţi spre jumătatea secolului XIX, iar formarea acestui stil a luat amploare până la începerea Primului Război Mondial.
Renaşterea acestora a avut loc în cea de-a doua perioadă menţionată mai devreme şi anume anii ’50,’60.
În aceeaşi regiune britanică, mai exact în districtul de Vest al Londrei, numindu-se în acelaşi timp şi Chelsea, exista o stradă, King’s Road, ce era frecventată de mai cunoscuţii vremii de la The Beatles până la The Rolling Stones, unde se simţea un swing londonez al vremii. Datorită locului frecventat, dar şi premeditării mass-mediei din acea perioadă, toţi aceşti adepţi ai genului au fost etichetaţi în această clică Chelsea, probabil numitorul comun ce a dat mai departe denumirea cizmelor.
Manufacturierii de încălţăminte pentru balet şi teatru de la Anello & Davide au reinterpretat la începutul anilor ’60 cizma Chelsea, însă având o alură diferită din cauza tocului cubanez care aducea schimbarea. Căpătase denumirea de cizmă Baba care a făcut furori în acea perioadă în lumea rock ’n roll-ului, ajungând tipul de încălţăminte semnatură a perioadei, împreună cu modele derivate ale acestora.
Diverse modele derivate ale cizmei Chelsea din perioada aceea
Nu de mirare a fost atunci când John Lennon şi Paul McCartney s-au îndrăgostit de acest model văzându-le în vitrina de pe 96 Charing Cross Road. Era acel moment în 1961 când aceştia se întorceau din Paris în drum spre Liverpool. Cu un an mai tarziu, atât George Harrison cât şi Ringo Starr li s-au alăturat cu câte o astfel de pereche, creând indubitabil o uniformă a timpului alături de costumele lor. Era imaginea lor reprezentativă.
The Beatles cu cizmele lor Chelsea personalizate
Se spune că acele cizme nu erau modelul clasic Baba al vremii, ci suferise modificări la cererea artiştilor, cu un toc mai înalt şi vârfuri mai ascuţite.
Modelul personalizat al celor de la The Beatles
Luând amploare fenomenul, cizmele Chelsea au avut ocazia să facă parte şi dintr-o cultură a vremii (Mod), unde adepţii săi (mods) umblau pe scutere personalizate.
Mods defilând pe scutere Vespa personalizate
Le-au purtat, precum spuneam, şi The Rolling Stones. Nu îţi este de ajuns? Pentru că tot stăm în bătaia tobelor pentru ultimul film din seria „Star Wars”, vreau să pomenesc de prezenţa neaşteptată a cizmelor Chelsea din anii ’70.
Modelul de cizmă purtată în film
Celebrii Stormtroopers ai lui Darth Vader purtau aceste cizme pentru stilul simplu şi uniform. Desigur, erau de culoare albă pentru a se asorta cu ţinuta futuristă.
Stormtroopers cu cizmele lor Chelsea albe, 1983
Derulând timpul, ajungi în momentul în care această cizmă prinde contur atemporal şi interesul pentru o astfel de pereche nu va fi niciodată o alegere proastă pentru bărbatul de astăzi. Fiind uşor de purtat şi întreţinut, ajunge să dăinuiască în garderobă mulţi ani, dacă nu chiar toată viaţa.
Ca exemplu, pot confirma fiabilitatea acestora prin posesia unei perechi de la un producător american. Sunt ca noi.
Acum, hai să discutăm despre ele în prezent. Înainte de toate, precum discutam şi în acest articol, „Mai puţin înseamnă mai mult.” (Less is more.), este cumva pleonasm cu elementul discutat astăzi. Vreau să înţelegi, cu cât se adaugă diverse artificii, cu atât se îndepărtează de modelul original.
Se găseşte în varianta de piele clasică, mai exact din box de viţel sau piele întoarsă. Aici există o balanţă cu dublu sens. Dacă vei cumpăra o pereche de piele normală va fi mai uşor de întreţinut şi nu vor avea moarte, cum spuneam mai devreme, însă nu va arăta la fel de special ca o pereche de piele întoarsă. Da, parcă are ceva unic pielea întoarsă pe tiparul acesta de cizmă, însă nu uita că este mai pretenţioasă şi este de evitat pe condiţii meteorologice nefavorabile şi umede.
Cizme Chelsea din piele întoarsă
Dacă te raportezi la România, este indicat să începi cu o pereche din piele box. După cum ştim, culoarea neagră este mai pretenţioasă în funcţie de ora de peste zi, deşi este una din culorile de bază ale acestui model. Totuşi, este de preferat un maro închis.
Cizme Chelsea de culoare neagră
Cizme Chelsea de culoare maro închis
Nu este de ignorat nici un maro mediu (tan) sau burgundy-ul. Pentru alte culori, mai exotice, consultă cataloage de modă, nu pe noi.
Cizme Chelsea de culoare burgundy
De asemenea, talpa este din piele, însă există şi variante cu talpă din cauciuc. Dacă eşti un purist şi urmăreşti lucrurile cum erau odată, cel mai bine este să alegi o pereche cu talpă de piele, dar cu o aplicaţie de cauciuc pe deasupra, ce îţi va fi de ajutor când vremea se înăspreşte.
O metodă trendineză de a strica imaginea cizmelor Chelsea este dată de înlocuirea elasticelor laterale cu fermoare. Fugi de ele cât vezi cu ochii.
„Broguirea” este o altă metodă de a da cizmelor un aer mai casual. Este ca atunci când iei wingtip-ul de la pantofii tăi preferaţi şi îl aplici pe o cizmă Chelsea. Desenul perforat ţine de preferinţe personale. Nu pot să spun că-mi displace, dar cert este că dacă ar fi să facă parte din garderoba proprie, va apărea după perechea clasică.
Cizme Chelsea cu decorațiuni brogue
Dacă este să vorbim despre nuanţe, pot discuta în particular şi de forma panoului elastic. Acesta, de la producător la producător, poate avea formă diferită subliniând identitatea de marcă. Spre exemplu, italienii de la Barbanera au poate cel mai original clin elastic.
Cizme Chelsea de la Barbanera cu panou elastic specific
Ai ajuns în momentul în care te-ai gândit şi se prea poate să faci o investiţie într-o astfel de pereche. Pentru că este o investiţie şi şarlatanii sunt la drumul mare, trebuie să ai în vedere anumite detalii pe care să le urmăreşti pentru a plăti fix ce primeşti, poate chiar mai mult.
Este de evitat achiziţia online. Cizmele fiind pretenţioase din punct de vedere al mărimii, este de preferat să le încerci la faţa locului. Dacă nu ştiai, mai există o măsură faţă de cea pe lungime. Cea pe lăţime, ce în acest caz este crucială, deoarece confortul este dat de lăţime prin intermediul panourilor elastice. Ţine cont de acest aspect, iar pe lungime măsura trebuie să fie cât mai fixă, nu strâmtă, dar pe masură. Nu uita de perioada de break-in în care încălţămintea se acomodează cu piciorul, în cazul de faţă, pielea se va lăsa.
Ceva ce este foarte posibil să ignori este calitatea elasticului. Este un factor definitoriu peste timp.
Pomeneam mai devreme termenul de investiţie şi astfel să plateşti fix ce primeşti. Dacă vrei să copiezi stilul pentru un sezon cumpărând din IDM, nu e lozul câştigător. Cu cât vei plăti mai adecvat, cu atât calitatea va fi pe masură. Desigur, există şi extrema cealaltă când plăteşti brandul sau primeşti mai puţin decât plăteşti, fapt pentru care urmăreşte aspectele menţionate mai sus.
Cizmele Chelsea se adresează în primul rând zonei mai lejere, cea casual. Nu sunt pretenţioase prin construcţia lor şi se pot alătura unei multitudini de ţinute. Se pot purta şi în direcţia formală, însă mai rar şi cu grijă.
Culorile închise sunt pentru rarele cazuri mai formale, în timp ce scăzând nuanţa te îndrepţi spre casual.
Asemenea şi modelul, cu cât este mai simplu poate fi înţeles mai formal, iar cu cât se adaugă diverse modele de perforaţii scade în eleganţă.
În zona trenului inferior, cei mai uzuali sunt blugii. Se pot alătura şi unor pantaloni de costum, însă ţine cont de o culoare închisă a cizmei, dar şi de linii mai elegante ale acesteia.
În partea superioară, dacă ne raportăm la blugi sau pantaloni chino se adaugă o cămaşă mai lejeră sau un tricou polo. Dacă se alege partea de costum se continuă cu sacoul costumului sau jacheta completară, implicit alături de o cămaşă mai elegantă.
Întotdeauna lungimea pantalonului trebuie să fie peste cizma Chelsea.
Acestea fiind spuse, dacă alegerea reginei Angliei a fost să poarte acest model de cizmă aproape în fiecare zi, nu văd de ce nu ai avea şi tu măcar o pereche în garderobă. Aşa au fost vremurile, chit că au început a fi purtate de către sexul feminin, vremuri care au fost de partea cizmelor acestea, având un rol etern în garderoba masculină.
Pot spune că articol mai complet despre acest subiect nu găseşti în momentul actual în România, fapt pentru care te îndemn să te educi şi să nu te mai laşi păcălit de cei care îţi vând gogoşi.
Apreciază, distribuie şi permite-le şi altora accesul la informaţie corectă. Foloseşte butoanele de mai jos pentru distribuire sau caută-ne pe Facebook, Instagram, Pinterest si Twitter.
Mai vrei astfel de informaţii? Stai pe aproape, avem planuri mari!