A mai trecut o iarnă. După primele zile cu soare mai vioi, parcă îţi vine să zâmbeşti, dar ştii că ceva nu este în regulă. Odată cu ninsorile venite, acestea au adus, la rândul lor, necesitatea întreţinerii căilor de tranzit. Din păcate, nu am reuşit încă să ne emancipăm şi în mare parte, tot sare folosim ca antiderapant. Sare ce efectiv distruge încălţămintea. Şi uite aşa priveşti la ghetele, bocancii, cizmele sau poate chiar pantofii purtaţi, despre care nu ştii dacă vor mai supravieţui până iarna viitoare. Hai să resuscităm împreună ce se mai poate şi dacă am avut destulă grijă, poate mai salvăm ceva.
Având în vedere că suntem bărbaţi cu timp limitat, voi diviza această temă în două părţi: cum cureţi pielea normală clasică şi cum cureţi celelalte tipuri de piele cu o compoziţie sau suprafaţă mai specială.
Făcând abstracţie de perioada asta friguroasă şi nocivă pentru încălţăminte, trebuie să-ţi creezi o rutină în care, indiferent de situaţie, să cureţi mizeria grosieră de pe pantofi sau ghete, imediat ce ai ajuns acasă. Pune o perie deoparte, să te aştepte de fiecare dată cu braţele deschise, pentru încălţăminte. 🙂
Revenind la cazul de faţă, foloseşte-o să dai jos partea în surplus a sării.
Dacă procesul nu este pe măsura aşteptărilor, încearcă manual.
Este nevoie neapărat să îndepărtezi mizeria, mai ales în acest caz, iarna. Sarea are rolul de a usca, până când pielea se deshidratează şi devine tare şi casantă. Dacă ai norocul să nu se rupă la următoarea purtare, cu siguranţă îşi va schimba compoziţia şi aspectul, iar imaginea perechii de pantofi sau ghete va deveni deplorabilă.
După caz, se îndepartează şireturile şi se curăţă şi acestea dacă este nevoie.
După ce ai terminat cu prima etapă, treci la următoarea, unde instrumentul muncii va deveni o cârpă moale de bumbac. Aceasta va fi îmbibată într-o soluţie cu o măsură de apă şi altă măsură de oţet.
După ce toată suprafaţa de piele, mai ales zonele afectate, au fost tamponate continuu timp de câteva minute, treci la următoarea etapă, unde foloseşti o cârpă moale de bumbac, dar de data aceasta uscată. Suprafaţa de piele se freacă până ajunge la consistenţa sa de odinioară, sau până măcar se apropie de aceasta.
Dacă procesul de curăţare al pantofilor nu include îndepărtarea sării, ci doar a mizeriei, procesul poate avea un alt curs. Curăţărea cu peria se face ca în cazul precedent, însă obiectul îndepărtat este mizeria. În etapa de curăţare amintită, se poate folosi săpun sau o soluţie de curăţare specială pentru piele. După ce au fost curăţaţi, se îndepărtează umezeala în surplus, iar după uscare se şterg cu o cârpă uscată de bumbac. A nu se ignora talpa în procesul de curăţare.
Dacă petele sunt greu de scos, există alternativa soluţiei speciale de curăţare a mâinilor destinate mediului de service auto. Ce înseamnă să fii pasionat de maşini… 🙂 Orice pată de natură uleioasă se poate îndepărta cu această soluţie. Totuşi, în cazuri minore de pete de ulei, se pot curăţa şi cu detergent în proporţii mici de până la 5%.
Iar dacă suprafaţa pielii a rămas cu imperfecţiuni, poţi folosi gumă de ester, mai ales atunci când vine vorba de zgârieturi. De asemenea, oferă pantofului culoarea şi luciul de altă dată. În cazul acestor imperfecţiuni, dacă nu sunt profunde, se poate încerca corectarea cu ulei de măsline.
Desigur, cum este mai bine să previi decât să tratezi şi să-ţi fie învăţătură de minte pentru data viitoare, protejează încălţările împotriva sării şi zăpezii prin a creea un strat protector. Acesta îl poţi obţine printr-o variantă simplă, cu ceară de albine, ulei de ricin, ulei de măsline, untură de peşte sau lapte demachiant dacă ai iubita pe lângă tine. Asta doar dacă iarna încă nu te-a prins pregătit cu soluţii destinate special pentru acest proces.
Finalizarea acestei operaţii necesită o cremă cu ajutorul căreia se vor lustrui pantofii, însă această etapă intră în cea de întreţinere, despre care voi vorbi într-o altă dată viitoare. Însă ce pot specifica în acest caz, este că pantofii trebuie regulat daţi cu cremă, ca astfel consistenţa pielii să reziste cât mai mult. În cazul de faţă, încearcă să-i dai cât de mult posibil, după ce îi cureţi, cu o cremă hidratantă. Poate îşi revin cât de cât şi recapătă forma avută înainte să-i distrugi cu zăpada îmbibată de mizerie şi sare. Această soluţie hidratantă cu care ar trebui daţi săptămânal, ar putea fi compusă dintr-o măsură ceară de parchet şi o măsură seu de oaie sau altă compoziţie în gramaje: 25g seu de oaie, 5g ceară de albine, 5g colofoniu (sacâz), topite la un loc cu 30ml de ulei fiert. De asemenea, o soluţie mai perspicace poate fi o simplă cremă de mâini sau ulei pentru bebeluşi. Ca în cazul anterior, doar dacă iarna nu te-a prins încă pregătit cu soluţii de la magazinele specializate în aşa ceva.
O altă metodă de curăţare a pielii de petele de sare este cu ajutorul zemii de lămâie, folosind aceleaşi etape cu cârpă umedă şi uscată ca mai înainte. De asemenea, se poate folosi şi sucul de ceapă. Aceasta se taie în două şi se aplică pe suprafaţa cu pricina prin mişcări rotative.
Dacă te prinde ploaia, îndepartează uşor urmele rămase cu o cârpă îmbibată în apă şi o concentraţie mică de oţet, iar dacă rămân urme de mizerie sau noroi după uscare, îndepărtează-le cu o cârpă de bumbac sau o perie adecvată.
Oricare tip de piele, după ce este curăţat şi este lăsat la uscat, are nevoie neapărat să se usuce în zone neutre, fără surse de căldură prin apropiere nici din partea soarelui, nici din partea caloriferului, pentru că acestea vor usca pielea ca şi în cazul sării. Astfel, dacă te-ai gândit la foehn ca soluţie, uită de el. Poziţia acestora trebuie să fie cu talpa în sus pentru a nu rămâne în contact cu suprafaţa pe care stau şi pentru a comunica cu aerul. De asemenea, ai grijă la găurile pentru şireturi. În anumite cazuri, acestea sunt susţinute de materiale metalice care trebuie curăţate şi uscate de lichide, deoarece acestea pot rugini suprafaţa din jurul lor. Îţi recomand o uscare lentă dacă suprafaţa încălţărilor îşi schimbă nuanţa puternic în contact cu apa.
De asemenea, pielea devenind umedă va căpăta o altă consistenţă şi este de menţionat că interiorul acestora trebuie umplut cu şanuri speciale, iar dacă nu deţii aşa ceva, în cel mai rău caz, cu mototoale de hârtie pentru ca perechea de încălţăminte să-şi păstreze forma iniţială. Atenţie, hârtia are rolul de menţinere a formei pantofului, nu de uscare. De fapt, aceasta chiar poate încetini procesul de uscare, foloseşte-o doar dacă nu ai şanuri.
Cam atât pentru astăzi. Spor la curăţat! Pe curând cu partea a doua.
Dacă ţi-a fost de folos şi ţi-a plăcut acest articol, un like sau un share este binevenit.